Start / Magasinet / 10 tips til svampeplukkeren

10 tips til svampeplukkeren

10 tips til svampeplukkeren

Inspiration

Friske skovture og smørstegte kantareller er svære at slå. Her giver vi dig 10 tips, der gør svampeplukning lettere og chancen for at finde svampe større.

1. Pluk svampe i en kurv og undgå plastikposer

Friske skovvandringer og smørstegte kantareller er svære at slå. Her er 10 tips til at gøre det nemmere at plukke svampe og øge dine chancer for at finde dem.

2. Svampebøger og apper

Gå på biblioteket og lån et par forskellige svampebøger, eller køb dine egne som du kan tage med i skoven. Eller prøv en svampe-app, der findes flere forskellige.

3. Klæd dig på til svampeturen

Lad ikke kolde, våde fødder stå i vejen for din svampeplukning. Med en vandtæt støvle trives du lige så godt som svampen i fugtige områder. Det er ekstra rart at have fod varmere med i skoene. Vidste du, at der også findes batteridrevne varmeveste? Hvor dejligt i den kolde tid!

4. Medbring selskab

Med det rigtige selskab bliver det ikke kun sjovere at samle svampe, men chancen for at finde virkelig mange svampe øges også. Som en ekstra bonus er risikoen for at fare vild også væsentligt mindre.

5. Vælg de mest almindelige varianter

Sæt ikke barren for højt, hvis du er nybegynder i svampeskoven. Start med at lære de mest almindelige spisesvampe at kende og begynd med at lede efter dem. Kantarel, tragtkantarel, trompetsvamp og Karl Johan er alle lette at genkende.

6. Lær at genkende giftige svampe

En tommelfingerregel er at undgå hvide svampe med hvide lameller og brune svampe med brune lameller. Og tag aldrig chancer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en svamp er spiselig, skal du undgå den. Du kan læse mere om, hvilke svampe der er giftige, på giftlinjen.dk.

7. Kig de rigtige steder

Generelt vokser svampe i skove, hvor der er fugtigt. Ofte i mos, under løvdække eller i nærheden af søer og moser. Kantareller vokser ofte i tætte, unge blandede skove, mens Karl Johan normalt findes i lidt ældre blandede skove. Når du søger efter svampe, skal du gå lidt væk fra stien, så kan du måske finde svampe, som andre har overset.

8. Lær svampens træpartner at kende

De fleste svampearter har en træart, som de kan lide at vokse ved siden af. Hvis du lærer dem at kende, vil du opdage, at svampejagten går meget lettere. Kantareller kan lide både birketræer og unge granskove, trompetsvampe trives i nærheden af hassel og eg, hvidlig fåreporesvamp trives i granskove. Champignon og stor kæmpeparasolhat trives bedst på lysåbne græsarealer eller klitterræner.

9. Husk at svampe er en ferskvare

Glem ikke at rense svampene, så snart du kommer hjem. Rens dem straks, også selv om du ikke skal spise dem samme dag. Hvis du ønsker at gemme svampene til senere, kan du lade svampenes væde koge væk i en tør stegepande. Lad svampene køle af, og så er de klar til at blive frosset.

10. Svampetørring

Tørrede svampe kan holde sig i årevis, og fordi svampenes smag er koncentreret, smager de stadig lige så godt. I ovnen kan du tørre svampene ved lav temperatur med ovndøren på klem. Når svampene er helt tørre, holder de sig bedst i et glas med tætsluttende låg.

Produkter brugt i artiklen

Genzo Varmevest Arctic Original 6000 mAh S/M

Fra

1.049 kr
+Fås i flere varianter
Gå til
5etta Svampekniv m/børste
39 kr
På lager

Relaterede artikler

Magasin

Spar strøm, fyr med træ - Vi lister fordelene