Start / Magasinet / 6 tips til mere effektiv kunstvanding

6 tips til mere effektiv kunstvanding

6 tips til mere effektiv kunstvanding

Tips & Råd

Have

Hvorfor overlade alt til vejrguderne, når du selv kan bestemme, hvornår det skal regne? Her giver vi tips til, hvordan du vælger et vandingsanlæg, der passer til din have.

Uanset hvor skønt vi synes det er med varme solrige sommerdage, så tærer det virkelig på både græsplænen og planterne i blomsterbedene. Nyplantede blomster og grøntsager skal vandes regelmæssigt for at overleve. Plænen bliver derimod let brun eller gul under længere tids tørke, men kommer sig hurtigt, når den får vand igen. Så hvordan vælger man den rigtige kunstvanding, og hvordan skal man tænke for at spare på vandet, når mange dele af Sverige står over for usædvanligt lave grundvandsstande?

Vand på det rigtige tidspunkt på dagen

Reducer fordampningen og dermed også vandmængden ved at vande tidligt om morgenen eller sent om aftenen, når temperaturen er lavere. En anden effektiv måde at holde på fugten i jorden er at dække plantagerne med bark, haveaffald eller hø, der indkapsler fugten.

Vandspreder effektiv til plænen

For at vande græsplænen effektivt skal du vande nok til at få vandet ned til rødderne. For at opnå dette skal vandingen helst ske langsomt og over en længere periode. Sprinklere er ideelle til dette formål. På Gardena Aquazoom-modellerne kan du selv indstille sprinklerens rækkevidde. Perfekt til at vande hele græsplænen på samme tid.  At den så også er et hit hos børnene, er en ekstra bonus.

Cirkel- og sektorspredere til de store græsplæner

Med de flytbare cirkel- og sektorsprinklere kan du nemt vande selv de helt store plæner. Du vælger selv intervallet, så du kan vande et område på mellem 75-490 kvadratmeter på én gang. Sprinkleren er monteret på et jernspyd, så du nemt kan flytte den rundt i haven, og du kan også forbinde flere sprinkleranlæg i serie ved hjælp af en hanekobling.

Brusespray til følsomme planter

Når du vander planter, er det vigtigt, at vandtrykket ikke er for højt. Med en sprinkler falder vandet som en blød tåge, så du kan også bruge den til at vande sarte spirer. Sprinkleren er monteret på et spyd, så du nemt kan flytte den mellem bedene. Hvis du foretrækker at vande direkte med en slange, anbefaler vi en sprinklerpistol med flere sprøjtemønstre. Indstil til blød bruser til større planter og boblesprinkler til stueplanter.

Brug regnvandet

Spar på vandet ved at bruge regnvand til vanding i stedet. Sæt en eller flere regnvandsbeholdere under tagrenden. Dæk beholderen med et fintmasket net og fastgør det med en strop eller krog for at forhindre, at blade og andet affald samler sig i den. Ved at montere en vandhane på tønden er det nemmere at fylde vandkanden og giver også mulighed for vanding med slange. Tilslut slangen til vandhanen ved hjælp af en hanekobling, og så er det bare med at vande. Husk, at regnvand er en ferskvare, så tøm tønden helt for vand, og sørg for at rengøre den regelmæssigt for at forhindre, at der dannes alger, eller at vandet bliver surt.

Udnyt alt

Har du en dam i haven, et akvarium eller et lille bassin til børnene? Vandet fra alle tre kan bruges til vanding, hvis vandforsyningen er lav. Vand fra damme indeholder ligesom akvarievand ofte kvælstof, som fungerer som et ekstra næringsstof for planter, så sørg for at fylde vandkanden op, når du skifter vand i dit akvarium.

Du kan finde hele vores vandingssortiment her

Produkter brugt i artiklen

Gardena Premium Impuls-, Cirkel- Og Delcirkelvander
399 kr
På lager

Relaterede artikler