Start / Magasinet / Fem eksperttips til planlægning og design af din have

Fem eksperttips til planlægning og design af din have

Fem eksperttips til planlægning og design af din have

Have

Eksperttips fra havedesignere til dig, der vil designe og tegne din egen have, eller lave din eksisterende om. Uanset om du har en stor eller lille have, ønsker at den skal være nem at vedligeholde, praktisk eller for dig, der godt kan lide at bruge meget tid på vedligeholdelse, er dette noget for dig. Her får du Haveværkstedets bedste tips til at hjælpe dig på vej til en smuk have!

1. Indledende tilstand og ønskeliste

Start med at lave en analyse af udgangspositionen og en ønskeliste. Lav gerne en simpel skitse af haven, hvad synes du er flot og værd at bevare og måske fremhæve? Hvad synes du er mindre godt og måske endda burde fjernes? Tænk så over, hvad du vil have i din have, måske vil du have plads til:

  • Flere terrasser
  • En social køkkenhave med grill
  • Sted for håb og leg
  • Placering for dyrkning udendørs eller i drivhus

2. Planlæg strukturen

Når du så forsøger at placere det, du har på ønskesedlen, er det vigtigt først at planlægge strukturen - havens vægge, loft og gulv. Vægge kan være hække i forskellige former og højder eller måske et espalier med blomstrende klatreplanter. Træer giver en skøn følelse af tag, du kan også forestille dig en pergola. Disse forskellige elementer skaber havens rummelighed og hyggefaktor og gør også, at haven har en form om vinteren, hvor meget er visnet. Siddepladser forskellige steder i haven og gange, der fører rundt mellem disse og de forskellige haverum, er også gode at planlægge i på et tidligt tidspunkt.

Trädgårdsverkstan-ritning

3. Sammenhængen til huset

Når du planlægger din have, så tænk på sammenhængen mellem huset og haven. Det skal være nemt og indbydende at komme ud i haven og måske lande på en dejlig terrasse. Du skal også huske på, at de farver og materialer, du bruger, passer sammen. Husets alder og stil kan også være værd at prøve at matche i haven.

4. Den rigtige plante på det rigtige sted

At placere den rigtige plante det rigtige sted giver de bedste resultater! Prøv at finde ud af, hvilken slags jord du har. Der er stor forskel på lerjord og sand- eller stenjord og hvilke planter der trives. Er det meget blæsende? Er situationen solrig, skyggefuld eller midt imellem? Et tip er at se på, hvilke planter der trives i miljøet. Husk også på, at planterne får plads, når de er færdigvoksne!

action-text

[h3] 5. Tænk mere [/ h3]

Når du planlægger dine blomsterbede og beplantninger, er det bedre at bruge flere planter af samme sort i en gruppe, f.eks. buske og stauder og brug gerne den samme plante mere end ét sted i haven. Dette giver en bedre effekt og skaber sammenhæng mellem havens forskellige dele. Man danner de forskellige grupper omkring forskellige solitære (bare én) træer eller buske, der kan være et blikfang.

Afslutningsvis vil vi opfordre dig til, at det vigtigste af alt er faktisk at turde! Vær ikke bange for at teste dig selv, hvis du ikke er tilfreds, er det i de fleste tilfælde muligt at ændre - det er rart at arbejde med noget levende!

Er du nysgerrig efter at læse mere om Trädgårdsverkstans arbejde? Besøg gerne deres hjemmeside!

Gå til hele udvalget for have

Gå til hele udvalget af frø og gødning

Gå til hele udvalget af dyrkning i haven

Produkter brugt i artiklen

Fragtfri
Kronan Vandpumpe til Haven (komplet med sugesæt)
3.999 kr
På lager

Relaterede artikler