Start / Magasinet / Gode råd, når du beskærer frugttræer

Gode råd, når du beskærer frugttræer

Gode råd, når du beskærer frugttræer

Have

Beskæring er et must for at få levedygtige træer, der bærer meget frugt. Lys og luft kommer ind i trætoppen, hvilket giver både en bedre smag og bedre kvalitet af frugten. Men korrekt beskæring er ikke det nemmeste, og derfor har vi samlet nogle solide tips, når det er tid til at tage beskæresaksen frem.

Opbyggelsesbeskæring og vedligeholdelsesbeskæring

Generelt er beskæring opdelt i to forskellige kategorier: opbyggelsesbeskæring og vedligeholdelsesbeskæring. Opbyggelsesbeskæringen skal udføres de første ti år og bidrager til et stærkt, sundt og bæredygtigt træ. Denne type beskæring er den vigtigste, da den lægger grundlaget for træets fremtidige form.

Opbygningsbeskæringen udføres med fordel i løbet af foråret, gerne i løbet af marts-maj. Brug en rigtig skarp beskæresaks og sørg for at fjerne grene der vokser indad mod trætoppen, grene der vokser opad i stedet for udad og grene der konkurrerer med hinanden. Det vil sige grene, der ligger oven på hinanden, hvilket gør det sværere for træet at bære tunge frugter. I træets byggefase bør man tilstræbe at beskære træet, så det får en såkaldt "åben vækst" - det giver et stærkere træ og lettere tilgængelige og velsmagende frugter.

Ved beskæringsvedligeholdelse bør fokus være på at fjerne syge, døende og døde grene. Denne form for beskæring er til vedligeholdelse af ældre træer og kan med fordel udføres i JAS-perioden (juli, august og september).

Forskellige slags træer

Forskellige typer træer kan tåle beskæring forskelligt. Æble- og pæretræer kan tåle kraftigere beskæring, mens stenfrugttræer (såsom blomme- og kirsebærtræer) bør beskæres mere forsigtigt. Husk, at kun unge træer skal beskæres hvert år. Ældre, velholdte træer behøver ikke beskæres mere end hvert andet eller tredje år.

De rigtige værktøjer og teknik

Forkert fjernelse af grene kan beskadige træet for evigt. Det vigtigste er at ikke beskadige selve grenkraven (barken der sidder mellem træet og grenen). Ved fjernelse af grene, der går helt ind til stammen, skal grenkraven altid blive siddende, det giver bedre heling af snitfladen. For det bedste resultat skal snittet gå lige uden for grenkraven (se billedet nedenfor).

Invester i en beskæresaks af god kvalitet og en håndsav til at fjerne større grene. For at få adgang til grene, der sidder højere oppe, kan det også være godt at investere i en teleskopstang til saksen og en stabil stige.

Held og lykke!

cut

Produkter brugt i artiklen

Silky Hayauchi stångsåg 3,7m

Fra

1 549 kr
+Fås i flere varianter
Gå til
FELCO Beskærersaks Bypass F 2, 21,5 cm
453 kr
På lager

Relaterede artikler