Start / Magasinet / Sådan dyrker du dine egne kartofler

Sådan dyrker du dine egne kartofler

Sådan dyrker du dine egne kartofler

Have

Intet er så lækkert som nye kartofler. Begynd i god tid, så har du nye kartofter til midsommer, uanset om du har et stort bed eller dyrker i en spand. Så snart det er frostfrit i jorden, kan man begynde at sætte kartofler.

Sådan forspirer du kartofler

Ved at forspire kartoflerne sætter du fart på processen og kan begynde at høste tidligere. Vælg også en så tidlig kartoffelsort som muligt.

Du kan enten forspire kartoflerne direkte i et tykt lag spagnum eller kompostjord. Dermed udvikles både spirer og rødder og du kan have en færdig plante bare et par uger efter udsætning. Sørg for at holde mulden fugtig hele tiden.

Du kan også forspire i en tom æggebakke eller i en lav kasse. Lad kartoflerne stå lyst og svalt. Lufttemperaturen skal helst ligge mellem otte og femten grader. Efter tre til fire uger har kartoflerne udviklet små grønne spirer. Når spirerne er mellem en og halvanden cm lange, er det på tide at sætte kartoflerne.

Sådan lægger du kartoflerne

Vent med at lægge kartoflerne til frostnætterne er ovre. Jordtemperaturen skal ligge omkring 8 grader. Kartofler er nemme at dyrke overalt, men bedst resultat får du i en let og porøs jord. Grav furer med en sættedybde på ca. 10 cm, og sæt kartoflerne med et mellemrum på ca. 25 cm. Vand kartoflerne med det samme de er sat, og derefter når jorden føles tør. Kartoffelplanten behøver mellem 15 og 20 milliliter vand om ugen.

Glem ikke at hyppe kartoflerne

I takt med at kartoflerne vokser er det vigtigt at hyppe dem for at de ikke skal skades af sollyset. Får de sol risikerer de at blive grønne og dermed uspiselige. Grønne kartofler er giftige. At hyppe kartoflen vil sige at man lægger yderligere et lag jord over planten. Så får man også luget ukrudt samtidig.

Sådan dyrker du kartofler i en spand

Lad dig ikke begrænse af manglen på kartoffelbed, det kan sagtens lade sig gøre at dyrke kartofler i en spand eller krukke. Begynd med at dække bunden med et 10 cm tykt lag jord. Læg derefter en eller flere kartofler oven på jorden. Størrelsen på din spand bestemmer hvor mange du kan dyrke. Regn med ca. 5 l jord til hver kartoffel. Dæk kartoflerne med et 5-8 cm tykt lag jord. Fugt derefter jorden. Fyld efter med jord alt efter som planterne vokser. Lad spanden stå inde indtil frosten er forbi, derefter kan du sætte den ud på en altan eller i haven. Undgå at sætte spanden for varmt, maksimum 30 grader er bedst.

satta_potatis
potatoes-2543686_1920
potatis_kruka

Produkter brugt i artiklen

HestraJob Kobolt Denim Arbejdshandske str 6

Fra

108 kr
+Fås i flere varianter
Gå til

Relaterede artikler