Start / Magasinet / Sådan lægger du en havesti af træklodser

Sådan lægger du en havesti af træklodser

Sådan lægger du en havesti af træklodser

Inspiration

Have

En havegang behøver ikke lægges i sten. Med træklodser får du en gang, der er blød at gå på, og som kun bliver smukkere med årene. Her får du tips og råd til, hvordan du nemt selv installerer det.

Vælg den rigtige træsort

For at få en havegang, der holder længe, er det vigtigt at vælge en træsort med høj densitet. Eg og lærketræ er optimalt, de er begge hårde træsorter, der modstår råd godt. Brug afbarket kernetræ. Hvis du samtidig imprægnerer træklodserne, får du en havegang, der holder mellem 25-30 år.

Skær træklodserne til i den korrekte længde

Nu er det tid til at hente motorsaven. Det er lige meget om træklodsernes diameter varierer, det er muligt at kompensere med grus, det vigtige er, at de holder samme længde. Mindst 10 centimeter og højst 20 centimeter.

kubbar_maskinklippet

Imprægner træklodserne

Imprægner træklodserne for yderligere at øge træets modstandsdygtighed. Vælg en imprægnering med høj træbeskyttelsesklasse. Læg træklodserne i imprægneringsvæsken, indtil træet er mættet. Udgrav området til havegangen. Brug snore eller farve til at markere, hvordan havegangen skal gå. Man plejer at sige, at 1,2 meter er en passende bredde til en hovedgang, så kan to personer gå ved siden af hinanden. Vælg en bredde, der passer til dit formål. Når rettesnorene er på plads, er det tid til at grave ud til en dybde på mindst 25-30 centimeter, afhængig af hvor høje dine træklodser er.

Læg et bærelag ud

Fyld grunden med et lag grus eller småsten. Så får du naturligt dræn. Bærelaget skal være mindst 10 centimeter dybt. Jævn laget ud med en skovl. Fyld derefter grus på. Læg rettelægter ud over den udgravede overflade for at markere den endelige højde. Fyld med cirka 5 centimeter grus. Vælg en kornstørrelse på mindre end 6 millimeter.

Placer træklodserne

Nu er det endelig tid til at placere træklodserne. Brug en gummihammer eller en mukkert til at banke træklodserne ned i gruset. Gå alting efter med et vaterpas, så det er vandret. Hold en jævn afstand mellem træklodserne og fyld fugerne ud ved at feje grus ned i dem. Vand havegangen. Vand din gang flere gange for at låse træklodserne sammen. Afslut med at fylde fugerne med et sidste lag grus.

Vedligehold din havesti

For at forhindre, at der gror mos på træklodserne, kan det være værd at vaske dem med ukrudtseddike eller tage en tur med højtryksrenseren efter vinteren.

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna
Husqvarna 435 motorsav startsæt
3 049 DKK
+Pakkevare
Gå til
WOLF-Garten
WOLF-Garten DR-M 35 Rive 35Cm
189 DKK
På lager

Relaterede artikler

Magasin

Nye generation af iMow