Start / Magasinet / Sådan poder du dit æbletræ

Sådan poder du dit æbletræ

Sådan poder du dit æbletræ

Inspiration

Have

Hvad er mere herligt end et æbletræ? Et æbletræ med flere forskellige slags frugter! Du gør det nemt selv ved såkaldt podning, når du lader en kvist fra et æbletræ vokse sammen med et andet. I løbet af marts-april er vejret perfekt til at podekviste. I maj er det tid til selve podningen. Her er nogle solide tips til dig, der er ivrig efter at udvide æblesorterne derhjemme.

Hvorfor pode?

Der er flere grunde til at pode æbletræer. I trange haver kan du udnytte pladsen bedst muligt ved at have sommer-, efterårs- og vinterfrugt på samme træ. Ved at have flere slags frugter i samme have, gavnes bestøvningen også. Æbler krydsbestøves, hvilket betyder, at en æblesort har brug for pollen fra en anden æblesort, for at frugten kan udvikle sig. Hvis du har et æbletræ, hvis frugt du ikke kan lide smagen af, er podning en effektiv måde at ændre sorten på.

Hvis du ikke vil gøre det selv, er der færdiglavede træer at købe i havebutikken.

Sådan får du fat i podekviste

I slutningen af marts og begyndelsen af april er træerne i ro, mens frostnætterne er ovre, nu er det perfekte tidspunkt at tage podekviste. Vælg et sundt træ af den sort, du ønsker, og fokuser på sidste års skud med veludviklede knopper. Årsskuddene kan findes yderst på grenene. Brug en rigtig skarp kniv til at skære kvistene over. De kan opbevares på flere måder, det vigtige er at de opbevares på køl indtil podning. Opbevar dem et skyggefuldt sted i haven (gerne i sneen), nedgravet i jorden eller i køleskabet pakket ind i fugtigt køkkenpapir og plastfolie. Du kan også købe podekviste i havehandlen.

Barkpodning

Der findes flere forskellige podningsteknikker, vi vælger at fokusere på barkpodning. Det er en fleksibel og effektiv teknik at begynde med. Vent til midten af maj, når træerne er begyndt at trække saft op til kronen. Tag podekvistene aftenen før podning, skær nye snitflader og læg dem i blød natten over. Udvælg passende, lidt grovere grene på træet, hvor podningen skal finde sted. Hvis de er klippet før, så klip endnu et lille stykke, så du får en frisk snitflade. Ellers klip grenen lige af nu i stedet for.

Til selve podningen skal du bruge en skarp kniv, podevoks eller Lac Balsam, snor eller el-tape.

1. Start med podekvisten. Skær et fire til fem centimeter fladt snit og sørg for, at der er en knop på den modsatte side af snittet. Skær derefter podekvisten af, så der er tre til fire knopper tilbage. Pas på aldrig at røre ved skærefladen.

2. Lav et lodret snit i grenens længderetning lige inden for barken. Sørg for at snittet bliver så langt, at kun få millimeter af podekvistens snitflade rager op over den afsavede gren. Løsn forsigtigt barkklapperne.

3. Placer podekvisten inde i barkklapperne. Hvis grenen er tyk, kan du placere yderligere podekviste efter samme princip på grenen. En vejledende anbefaling er at holde 4-5 centimeter mellem kvistene.

4. Bind derefter podekvistene fast med snor eller el-tape. Påfør podevoks eller Lac Balsam på alle snitflader

5. Kryds fingre for, at podekvistene kommer sig.

Ekstra tips til vellykket podning

Hold øje med vejret, hvis vejret er dårligt med lave temperaturer og meget regn ved podningen, kan det betale sig at vente på bedre vejr. Hold øje med ombindingen, når kvisten har fået fat, skæres den af med en kniv. Dette vil forhindre ombindingen i at vokse ind i træet. Vent med at beskære de nye kviste til næste forår. Vælg den af kvistene, der har udviklet sig mest og forkort den med 1/3, de andre kviste forkortes mere, men beholdes for at hjælpe grenens snitflader til at hele sammen. Først efter yderligere et år eller deromkring, når grenens snitflader er helt helet, kan de fjernes helt.

Produkter brugt i artiklen

Silky Super-Accel 210-7,5
329 kr
På lager

Relaterede artikler