Start / Magasinet / Tips til dig, der skal bore i facaden

Tips til dig, der skal bore i facaden

Tips til dig, der skal bore i facaden

Tips & Råd

Have

Skal du montere et espalier på husets facade eller skrue nogle kroge op for at fastgøre en lyskæde over terrassen? Det behøver ikke at være så kompliceret. Vi har samlet nogle tips, der gør boring i facaden nemmere – uanset hvilket materiale din væg består af.

Det rigtige værktøj gør boring nemmere

Med en god slagboremaskine kan du bore i endnu hårdere materialer som stål og beton. Suppler med en boreskruetrækker, så du både kan være sikker på, at skruerne sidder rigtig godt og kan også bore i blødere materialer som træ og gips. Se vores udvalg af værktøjer.

Bor altid skråt opad i facaden

Bor som udgangspunkt altid skråt opad, når du borer udendørs, så mindsker du risikoen for, at fugt vandrer ind i væggen. Det gælder også, hvis du borer helt igennem væggen til for eksempel kabelgennemføring eller friskluftsventiler.

Brug el-tape til at bore i glatte overflader

Borer du i glatte overflader som stål eller fliser, er der stor risiko for, at boret glider, og hullet ender skævt. Marker den påtænkte boring med el-tape, så bliver det straks nemmere.

Korrekt montering til udendørs brug

Undgå plastikrawlplugs, hvis beslaget/stikket kan udsættes for varme, fx på vægge mod syd. Hvis plastikken tørrer, er der stor risiko for, at pluggen falder. Invester i stedet i varmgalvaniserede plugs.

Bor i cement

I hårde materialer kan det være svært at få boret til at begynde at skære, gør det lettere ved at lave et starthul med en kørner. Brug et borestop eller markér på boret med et stykke tape for at få samme dybde som på plug og skrue. Træk regelmæssigt boret tilbage for at undgå overophedning. Forbor med et bor med mindre diameter, hvis du skal lave et større hul, for at undgå, at hullet ender på skrå.

Bor i mursten

Da mursten er væsentligt mere porøse end fx beton, er det vigtigt at være mere forsigtig, når man udvælger boret. Huller kan hurtigt blive større, end du troede, og en mursten kan revne, hvis du borer for tæt på en kant. Tag hjælp af en slagboremaskine, som du kører med laveste effekt, og brug et spiralbor med hærdet skær. Start med et smallere bor og skift derefter til et bor med en større dimension, hvis det er nødvendigt. Borer du i hule mursten, er det vigtigt at sørge for, at hele rawlpluggen ikke ender i et hulrum. Brug altid plug. Skal du montere noget tungt, kan du bruge M-anker eller PS-anker for ekstra stabilitet.

Brug bomuld som plug

Skal du sætte en tyndere krog fast på en murstensvæg, kan du bruge våd bomuld som plug. Bor et tyndt hul, som du fylder med bomuld, inden du skruer krogen ind. Når bomulden tørrer, udvider den sig, hvilket giver et godt greb.

Sug borestøvet direkte op

Med en grovstøvsuger med automatisk tilslutning kan du tilslutte den til dit elværktøj, så den starter samtidig med, at du begynder at bore. Borestøvet opsamles med det samme, og med flere forskellige dyser og en blæsefunktion kan du være sikker på, at du kommer til overalt.

Produkter brugt i artiklen

Bosch Bore-/skruemaskine GSR 12V-15, batteridrevet med 2x2Ah batterier
1.423 kr
Sendes om 5-7 hverdage

Relaterede artikler