Start / Magasinet / 5 tips til sikrere afkvistning

5 tips til sikrere afkvistning

5 tips til sikrere afkvistning

Skov

Når træet er fældet, er det tid til afkvistning. At udføre en sikker og effektiv afkvistning kræver både god teknik og god planlægning. Her er fem vigtige grundregler, der vil gøre afkvistning lettere.

Korrekt arbejdshøjde til afkvistning

Undgå skader og unødig belastning af ryggen ved at arbejde i den rigtige højde. En grundregel er at undgå at bøje dig ned – du skal bøje dine knæ, ikke ryggen. Den mest behagelige arbejdshøjde er, når træet er placeret mellem taljehøjde og knæhøjde. For at opnå den rigtige arbejdshøjde kræves planlægning inden træet fældes. Sørg for, at træet vælter over forhøjninger i terrænet, fx over en stor sten eller andre fældede træer.

Korrekt arbejdsstilling

Udover at finde den rigtige arbejdshøjde, er det vigtigt at finde en god arbejdsstilling. En god startposition er at stå med spredte ben i venstre side af træet (hvis du er højrehåndet) med lige ryg og fødderne i en 45 graders vinkel i forhold til stammen. Sørg for at stå fast, arbejd med saven tæt på kroppen og have god rækkevidde i to retninger. Undgå at flytte dine fødder for maksimal sikkerhed.

Sikker forflytning

Pas på ikke at løfte motorsaven længere fra stammen end nødvendigt og husk, at motorsavskæden skal have stoppet, før du flytter dig. Ved kortere forflyttelser er det vigtigt, at du holder i begge håndtag, aldrig kun det bagerste håndtag. Flytter du dig længere strækninger, skal kædebremsen aktiveres. Bær derefter saven i det forreste håndtag.

Korrekt rækkefølge

Start med at save kviste af, der står i vejen og forhindrer arbejdet. Så er det tid til kviste som er under spænd. Sav dem af i etaper for gradvist at reducere spændingen. Hovedgrenene saves sidst. Husk altid at være opmærksom på, hvordan træet bevæger sig, mens du saver.

Vær opmærksom på kastrisikoen

Kast opstår, når du har den forkerte savteknik og håndterer motorsaven uforsigtigt. For at minimere kastrisikoen skal du undgå at save med spidsen af sværdet og sørge for altid at holde tommelfingre og fingre omkring håndtagene. Et kort sværd foretrækkes normalt til afkvistning (13 "-15"), men det vigtigste er at bruge en sværdlængde, der er tilpasset træets størrelse. Pas på, at spidsen af sværdet ikke rammer de underliggende træstammer, stubbe og andre ting, der kan forårsage kast.

Produkter brugt i artiklen

MKnorth hängslen på köpet
Stihl  MS 194 C Motorsave til hjem og fritid

Fra

3 099 kr
+Fås i flere varianter
Gå til

Relaterede artikler

Magasin

5 råd til, hvordan du saver og kløver dit eget brænde