Start / Magasinet / 7 bedste tips til julepynt i haven

7 bedste tips til julepynt i haven

7 bedste tips til julepynt i haven

Inspiration

Have

Tiden flyver - julen er her snart! Det er med andre ord på høje tid at pifte haven op, så den får den helt rigtige julestemning. Det vil være sjovest, hvis du inddrager hele familien i processen, og det bliver endnu bedre, hvis du kan finde ting, der kan genbruges som julepynt. Uanset om du har masser af ressourcer eller har et begrænset budget, er der altid måder at få den vidunderlige julefølelse udendørs. Her giver vi syv tips, som du kan blive inspireret af til at invitere julen ind i din have!

Inspirerende juledekoration

Hvad forbinder du mest med julen? Mange tænker umiddelbart på tændte stearinlys, glitrende lyskæder, grønne kranse og graner pyntet med skinnende julekugler. Andre forbinder Julen med røde bånd, hvide pelskraver, glitter og gyldne klokker. Bor du i Sverige, har du i mange dele af landet fordelen af at opleve denne ferie uden at skulle rejse til et vinterligt, snerigere landskab. Ganske vist kan det godt være lidt køligt at spise julemad udendørs, men dine gæster og familie vil med garanti blive glade for at se julehavepynten blinke gennem vinduet.

Tip 1: Hæng lyskæder op

Belysning er en oplagt del af julen, og ingen julepyntet have er komplet uden dem. En stor fordel ved lyskæder er, at de kan bruges næsten overalt. Pak trapperækværket ind, indram hoveddøren, potteplanter, buske og træer og lad dem lyse op i vintermørket. Kombiner forskellig belysning ved at bruge både farvede og varmhvide lamper for at få variation. Batteridrevne stearinlys kan selvfølgelig også bruges. Husk dog at bruge belysning, der er tilpasset til udendørs brug, så den ikke bliver beskadiget af sne eller fugt!

En anden fin løsning er at placere fyrfadslys eller bloklys i hængende lanterner. Du kan sagtens genbruge glaskrukker eller kurve, som du allerede har derhjemme. Batteridrevne mini-lyskæder kan også være fine, hvis de placeres i disse små lanterner. Rul minilyskæderne sammen og læg dem i krukker i passende størrelse for at få en sød lysdekoration, der kan stilles direkte på et bord eller en trappe.

Tip 2: Brug din veranda og græsplæne

Der er utallige måder at pifte din terrasse eller entré op. Et selvdyrket permanent juletræ i haven står selvfølgelig højt på juleelskerens ønskeliste! Du kan selvfølgelig også købe et almindeligt juletræ og stille det på hæderspladsen midt på græsplænen, eller et minitræ, som du kan sætte lige ved indgangen. Du kan også forskønne dit udemiljø ved at dekorere bænke, stole, trapper og andre overflader med juleting som kogler, bær, grankviste og glitrende julepynt. Pak gelænder og søjler ind med guirlander og bånd, og brug gerne naturlige, miljøvenlige dekorationer som æbler, tørrede bær, blade og smukke frøkapsler.

Tip 3: Giv dine krukker en omgang

Da der ikke er meget, der trives midt i den svenske vinter, står havens krukker som regel kedelige og tomme i december. Benyt derfor lejligheden til at give dem en tiltrængt makeover med juletema: Fyld dem med birkeris, julepynt, lyskæder, klokker og ståltrådsstjerner. Hængende ampler kan pyntes ved hjælp af kogler sprøjtet med guldmaling, glitrende julekugler eller anden julepynt, som du tilfældigvis har derhjemme.

Tip 4: Brug ting du allerede har

Udfordr din fantasi og find på kreative måder at bruge de ting, du allerede har, til at skabe den bedste julestemning. Der er mange måder at indrette sin have på ved hjælp af gamle ting, der har stået i garager eller skabe. Et af vores yndlingsråd til indretning af haven er at tage et par gamle ski, en slæde, løbehjul, skøjter eller rullevogn frem og bruge dem som underlag til dekorationen. Du kan endda fylde gamle støvler med grene, pynt og belysning, eller putte sølvstjerner i genbrugsglas. Våg at være kreativ, test grænserne og prøv at genbruge gamle ting for at få en miljørigtigt pyntet julehave.

Tip 5: Byg et stort dekorativt træsnefnug

Med få værktøjer kan du forvandle almindelige gamle brædder til en stor, snefnugformet skulptur, som dine gæster vil elske. Hertil skal du bruge otte planker af omtrent samme størrelse, fire planker, der er halvt så lange, plus otte mindre stykker, der er cirka en fjerdedel så lange som de længste planker. Placer de otte længere planker, så de danner en ottetakket stjerne. Sæt de korteste stykker fast nær spidsen af de lange, i rette vinkler, så de danner et kryds i hver ende. Saml de fire mellemstore stykker i en firkant og skru eller søm brædderne sammen. Mal snefnuget i en hvilken som helst farve og sæt LED-lys på for ekstra effekt.

Tip 6: Lav en snemand

For dem, der er heldige, bliver jorden dækket af sne lige i tide til juleaften. Så har du en fantastisk mulighed for at bygge en rigtig snemand! Dette vil være en perfekt mulighed for at involvere hele familien, inklusive børnene, i en sjov juleaktivitet. Nogle kvarterer arrangerer endda konkurrencer, hvor de ser, hvem der kan bygge den flotteste eller sjoveste snemand. Klæd snemanden i gammelt udtjent tøj, eller pynt den med naturlige materialer som grene, bær og småsten. Det er svært at forestille sig noget mere juleagtigt end en have befolket af glade snemænd.

Tip 7: Bind din egen naturlige krans

En festlig krans kan være en fin tilføjelse til din have denne jul. Der er meget at vælge imellem, når man skal binde en krans: fra farver til materialer, til dekoration, belysning og ikke mindst placering.

Brug fleksible grene og ris, gerne fra dine egne træer eller hække, og bind dem sammen til en krans. Fyrre- og grankviste, vedbend og birkekviste er særligt velegnede til dette. Tilføj yderligere dekorationer efter personlig smag, såsom klokker, bånd, mistelten eller batteridrevne lyskæder. Dette er endnu et projekt, hvor det bliver sjovere, hvis hele familien er involveret, især børnene. Læs mere om hvordan du binder en flot krans i vores beskrivelse. 

Der skal ikke meget til for at gøre din have til et vidunderligt julelandskab. Baseret på disse tips kan du gøre dit udendørsmiljø endnu mere magisk ved juletid.

Gæsteredaktør: Ida Ohlsson , freelanceskribent og chefredaktør på Plantinavia

Der beskæftiger hun sig med emner som havearbejde og friluftsliv. På denne måde vil jeg inspirere amatørgartnere til at skabe deres drømmehave. Når hun ikke sidder og skriver ved computeren, kan Ida godt lide lange skovture, at lave sine egne urtepræparater og kan ofte findes på yogamåtten.

bild1

Relaterede artikler

Magasin

Nye generation af iMow