Start / Magasinet / 7 tips til at skabe en børnevenlig have

7 tips til at skabe en børnevenlig have

7 tips til at skabe en børnevenlig have

Have

At kunne lege ude i en have er måske et undervurderet privilegium for mange børn. En have, der indbyder til fantasi, eventyr og leg. Som i mindre godt vejr, kan opmuntre børn til at gå ud og opdage, hvad den naturlige verden har at byde på ... og ikke bare lade sig fascinere af en fladskærm og den virtuelle virkelighed indendørs. Brug følgende 7 tips til, hvordan du kan forvandle din have til en børnevenlig grøn legeplads og se forskellen... Ikke kun for dine børn, men også for resten af familien.

1. Så ikke for meget græsplæne

Nogle forældre undrer sig over, at deres børn ikke vil være ude, selvom de - netop for børnenes skyld - har gjort sig den ulejlighed at anlægge så meget græsplæne som muligt. Selvfølgelig er det sjovt at kunne spille fodbold, men flere muligheder, der stimulerer fantasien, kan holde børn beskæftiget i timevis. Haver, der stort set kun består af flade græsplæner, er ikke specielt inspirerende. Det betyder ikke, at du helt skal undgå græsplæner.

Det er godt at have et område, hvor børnene kan løbe energien af sig, hvilket netop er det en græsplæne er perfekt til. Derudover giver græs en blød landing, hvis nogen falder. Den bedste måde at tiltrække børn på er dog at tilbyde en have, der er en tryg oplevelse for alle deres sanser – et sted, der giver dem mulighed for at udforske, være nysgerrige og lære.

2. Skab en oplevelse for alle sanser

Gør din have til et børnevenligt sted ved hjælp af sanseoplevelser. Tager du et kig og lader dig inspirere af typiske danske landskaber, vil du opdage et stort udvalg af former, farver, strukturer og dufte – og du vil opdage spændende overraskelser overalt. Plant planter og lav rum, der stimulerer barnets sind. Hvis du ønsker at plante træer - vælg ud fra struktur, form og farve på bark og blade. Rødgran har for eksempel mørkebrun, grov bark, mens birk har sølvhvid, glat bark.

For at skabe mere interessante elementer skal du vælge en række planter, der blomstrer i forskellige former, tider og farver. Vælg nogle med en dejlig duft, såsom duftærter og duftpelargonium (som dog skal tilbringe vinteren i potter indendørs). Overvej at hænge vindspil op eller konstruere en stille rislende minifontæne af sten. En pool eller dam er smuk, men kan selvfølgelig være en fare for små børn. Et alternativ er vandsten og springvand med rindende vand uden pool, da der her ikke er noget at falde ned i. Og vand er en garanteret barnemagnet, især på varme sommerdage.

3. Undgå giftige planter

Hvis du anlægger en have for alle sanser, vil dine børn gerne smage, dufte og mærke alle planter og blomster. Det betyder, at det er ekstra vigtigt, at du vælger planter, der ikke er giftige, og at du sørger for at komme af med eksisterende planter, der kan udgøre en fare i din have. Giftige planter har forskellige niveauer af giftighed. Nogle kan give udslæt og kløe, der lindres, hvis du smører salve på, mens andre kan give alvorlige symptomer som blindhed og krampeanfald, eller endnu værre. Sørg for, at de planter, du vælger, kan spises og ikke udgør nogen risiko.

4. Opret et vildt område

En anden måde at skabe en børnevenlig naturlegeplads på er at skabe et vildt område. Den nemmeste måde at gøre dette på er at lade en del af haven gro frit. Trænger moderjorden til lidt hjælp i starten, kan man plante planter, der forekommer naturligt på enge eller i skovlandskaber og så bare lade dem gro. Undgå at skære og trimme, medmindre det er absolut nødvendigt, da dette vil ødelægge deres dragende og vilde udseende.

Et vildt voksende område tiltrækker dyr og insekter og byder på fascinerende underholdning for dine børn. De vil elske at se vilde blomster, spændende insekter, fugle og endda små pattedyr, der vil slå sig ned der. Haven vil også ændre sig med årstiden. Hver årstid har en funktion, en livscyklus, at kunne lære det allerede som barn er en god start. Måske kan det motivere dine børn til at bruge mere tid udendørs og se naturens magi i hver sæson.

5. Sørg for, at din have forbliver privat

En børnevenlig have er en sikker have, så sørg for, at den giver dine børn det privatliv og den tryghed, de har brug for. Hvis de føler sig kigget på af nysgerrige naboer eller folk på gaden, kan der være risiko for, at de i stedet vælger at blive indendørs. En naturlig måde at skabe et trygt og privat sted i haven på er ved at plante kraftige stedsegrønne buske der vokser hurtigt og dækker effektivt. Plant dem ved siden af hinanden for at skabe en hæk, som du nemt kan trimme ved hjælp af hækkeklipper.

Udover hække kan du også bygge plantekasser med træer eller buske, der forhindrer udsyn i haven. Hække og kasser skal ikke kun placeres langs grundgrænsen, de kan også bruges til at skabe mindre grønne separate rum eller afdelinger i haven.

6. Et sted i skyggen

Jo mere tid børn tilbringer udendørs, jo mere udsættes de for solens stråler og dermed er der risiko for, at de forbrænder deres sarte hud. Derudover kan de blive overophedede og tørstige efter alt det løb, udforskning og leg. Tilbyd et sted at tage det roligt og komme sig ved at skabe en skyggefuld del, hvor de kan sidde og strække sig ud. Det kan du opnå ved at plante et løvfældende træ med skyggefuldt løv eller ved at bygge en pergola eller pavillon, som du dækker med klatreplanter. Gør det skyggefulde sted endnu mere indbydende med en hængekøje, puder, bænke, stole og et bord. En skattekiste med tegneserier, papir og farveblyanter, et forstørrelsesglas og måske et spil?

7. Plant et grøntsagsbed

Et grøntsagsbed bliver en skøn tilføjelse til en børnevenlig have. Undgå dog at gøre alt arbejdet selv, sørg i stedet for at involvere børnene så meget som muligt i dyrkningen fra begyndelsen. Det vil være en uforglemmelig måde at lære dem, hvordan man dyrker noget, fra frø til færdige grøntsager. Det, der gør det ekstra sjovt, er, at de får mulighed for at smage frugterne af deres arbejde. Vælg en række grøntsager med forskellige dyrkningsmetoder, for eksempel  kartofler der vokser under jorden, ærter der klatrer og auberginer der vokser i jordhøjde.

Dyrk krydderurter, der kan bruges i madlavningen, såsom estragon, dild, basilikum, mynte og timian. Plant også blomster som solsikke, morgenfrue, viol, rødkløver og stedmoderblomster for at øge biodiversiteten. Salat i forskellige former og farver vokser hurtigt, og når det er tid til at høste, så tilsæt viol og rødkløver for ekstra farve i din sommersalat!

Dette er blot nogle få måder at skabe en børnevenlig have på. Det vigtigste er at skabe et sted, der appellerer til børns iboende nysgerrighed, som tilskynder til både aktivitet og afslapning, og hvor de kan føle sig trygge ved at gå på opdagelse på egen hånd.

Gæsteredaktør: Ida Ohlsson , freelanceskribent og chefredaktør på Plantinavia

Der beskæftiger hun sig med emner som havearbejde og friluftsliv. På denne måde vil jeg inspirere amatørgartnere til at skabe deres drømmehave. Når hun ikke sidder og skriver ved computeren, kan Ida godt lide lange skovture, at lave sine egne urtepræparater og kan ofte findes på yogamåtten.

Relaterede artikler

Magasin

Nye generation af iMow