Start / Magasinet / 7 tips til mere effektiv skovrydning

7 tips til mere effektiv skovrydning

7 tips til mere effektiv skovrydning

Skov

Udtynding af skov er et tungt arbejde, uanset om du er vant til at arbejde i skoven eller ej. Men der er tricks at bruge for at lette arbejdet.

Arbejd udad

Det er sværere at komme igennem terræn, der allerede er ryddet. Begynd derfor at rydde så langt inde i skoven som muligt og arbejd dig udad. Det mindsker det antal gange, du er nødt til at bevæge dig over det område, hvor arbejdet allerede er udført.

Lad to meter være mellem stammerne

Når du tror, du er færdig - tag lidt mere. For mange stammer giver en lavere dimensionsudvikling, hvilket på sigt giver et lavere udbytte. En grundregel er, at der skal være to meter mellem hver stamme. Du skal kunne gå med strakte arme uden at ramme hovedstammerne. Men baseret på din jord og dens forhold kan svag jord klare færre træer, og gran har brug for mere plads end fyrretræ.

Tænk på naturbeskyttelse - gem grænsezoner

Glem ikke naturbeskyttelseshensyn, når du rydder. Gem mindre områder med småtræer mod moser, søer og vandløb. De giver skygge, der modvirker tilgroning og høje vandtemperaturer, mens rødderne binder jorden.

Vælg det korrekte tidspunkt for rydning

Visse arter er bedst at udtynde på bestemte tidspunkter af året. Består din bevoksning mest af løvtræer, er det bedste tidspunkt i forbindelse med at bladene spirer. Så ser man, hvad der skal stå tilbage, og risikoen for nye skud i stubbene falder. For at mindske risikoen for marvboreangreb er det bedst at undgå at udtynde fyrretræs-ungskove med skorpebark om foråret og efteråret. Skovstyrelsens anbefaling er at udtynde disse mellem 1/6 til 15/7.

Slib klingen ved tankning

Se tankning som en mulighed for at få et overblik, gennemgå antallet af træer og se om du skal tage flere. Tag et kig på klingen og slib den op, hvis den begynder at blive sløv. En skarp klinge gør arbejdet både lettere og mere sikkert.

Anskaf en god rydningssav

At rydde småtræer med en motorsav er både tungt og farligt, så invester i stedet i en god rydningssav. Venlig mod kroppen og meget mere sikker. Gå rydningsudstyret igennem dagene før du skal rydde, rens luftfilteret og slib klingen.

Sæt realistiske mål

At tynde ud i skoven er tungt og tager lang tid. En erfaren rydningsentreprenør rydder cirka en hektar om dagen, en der ikke er vant til det i bedste fald halvdelen. Det er let at sætte sig urealistiske mål. Start med et par timer om dagen og hold mange pauser. Så undgår du unødige skader.

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna 545FR Buskrydder
6 399 kr
På lager
Stihl FS 410 C-EM Rydningssav inkl sele og tre skæreudstyr

Erstattet

Klik for mere information

Gå til

Relaterede artikler

Magasin

5 råd til, hvordan du saver og kløver dit eget brænde