Start / Magasinet / Bedste træ til kaminen

Bedste træ til kaminen

Bedste træ til kaminen

Skov

Tips & Råd

Hvilken træsort har det højeste energiindhold? Og hvad med tørretiden? Vi reder spørgsmålstegnene omkring brænde ud.

Energiindhold pr. kubikmeter brænde

De tungere træsorter som bøg, eg og ask topper listen over højeste energiindhold per kubikmeter. De brænder længe, giver et flot skær og er dermed godt brænde. Syrenen er ikke med i vores opgørelse, da den er svær at få fat i, men har et endnu højere energiindhold med sine 4.500 kwh per kubikmeter. Hvor og hvordan træet er vokset, spiller en rolle for tætheden. Generelt har træer, der er vokset langsomt på tør jord, en højere tæthed end træer, der er skudt i vejret på fugtig jord. Brændværdien er forskellig mellem de forskellige dele af træet, afhængig af indholdet af fedt og harpiks i træet.

Energiindhold i træ (kwh / m³)

energiinnehåll ved-uppd

Tjek fugtindholdet

Er træet mere fugtigt end 18 procent, bruges det meste af varmeenergien til at fordampe fugten, det er også her luftforureningen er størst. Tørretiden afhænger af træets tæthed, men generelt kommer træ, der er blevet fældet om vinteren, flækket og tørret hen over foråret og sommeren, ned på 25 procents fugtindhold. Den sidste fugt tørrer ikke, før du har taget brændet ind.

En bekvem måde at kontrollere fugtindholdet i brænde på er at arbejde med en målestok:

1. Tag en nyskåret træpind og sav den ned, så den vejer præcis et kilo. Råtræ indeholder omkring 55 procent vand, så i dette tilfælde er 550 gram af pinden vand.

2. Læg stokken til tørre sammen med resten af træet.

Vej pinden igen, når du synes, tørretiden er tilstrækkelig. Når den er faldet til 600 gram, er fugtindholdet nede på 25 procent (vægttab i gram = vandfordampning i procent).

4. Fyld brændekurven og lad den stå i mindst 24 timer før fyring.

Blandet eller ublandet?

Det bedste træ er det der er rimelig tørt, resten handler primært om personlig smag og hvad man har adgang til. Men ved at udnytte træsortens egenskaber kan den rette blanding skabe et bål, der både er nemt at starte og holder længe. Nåletræer brænder voldsommere end løvtræer, hvilket gør dem gode at starte ild med og til hurtigt at skabe en høj forbrændingstemperatur. Supplerer du med kraftigere træsorter, kan du stadig få et bål, der holder længe og får en flot glød. Gran passer for eksempel godt til røn, eg og birk.

Fyr med eg

Er blandet træ virkelig værd at anbefale, er det når man fyrer med eg. Eg indeholder meget garvesyre, som kun frigives, hvis forbrændingstemperaturen er høj nok, ellers kan trækkanalen tage skade. Her er det ekstra vigtigt, at træet er rigtig tørt, så det revner. Ifølge den gamle landbrugspraksis er en rimelig tørretid to sæsoner. Men hvis du vil være på den sikre side, anbefales det ikke at bruge mere end 25 procent eg og blande resten af bålet med en anden træsort.

Kilde: Essayet "Brännved - energiinnehåll i olika trädslag", af Jan-Erik Liss, Mälardalens Universitet

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna Husqvarna Kløveøkse S1600 - Husqvarna Kløveøkse S1600

Fra

539 kr
+Fås i flere varianter
Gå til

Relaterede artikler