Start / Magasinet / Brænde - en dags arbejde, to års brænde

Brænde - en dags arbejde, to års brænde

Brænde - en dags arbejde, to års brænde

Tips & Råd

Det var en lang og snefyldt vinter, som det kan ses i mange brændeskure. Nu er det tid til at bygge en buffer til alt fra hyggeild til hus- og saunavarme i det kommende år. Vi ved hvordan - og hvad du har brug for!

Save først

Når du kan håndtere en motorsav, handler det om at finde det rigtige træ og fælde det sikkert og smart. Det handler om faldretningen, om at planlægge din tilbagetogsrute, om forhug og fældesnit – det er en separat artikel, du finder her. Denne artikel handler mere om, hvordan du passer på dit træ og forvandler det til en varm ild.

Slæbe bagefter

At skulle skære et træ i små stykker for at kunne transportere det til brændeskuret er tidskrævende. Du kan måske ikke altid fælde de træer, der er bedst for dig, men alligevel – hav altid en plan, inden du begynder at save. Fæld ikke et træ uden at have fundet ud af, hvordan det skal transporteres derfra. Og jobbet bliver sjovere med sakse, spil, vogne - tjek gerne vores udvalg af udstyr, der aflaster ryg og knæ her.

Kløv, kløv, kløv

Når du har savet sikkert og bugseret smart, er det tid til at kløve, forvandle træet til brænde.

Der er en gammel model, der altid virker: økse og huggeklods. Det er funktionelt, føles gennemprøvet og det er god træning. Slip ikke den tradition – behold huggeblokken og også savebukken – men kompletér med en brændekløver. Din ryg vil takke dig, og dit arbejde med at fylde brændeskuret vil gå meget hurtigere. Vælg mellem pladsbesparende mobile hydrauliske kløvere og benzindrevne ditto - sidstnævnte med væsentligt mere tryk - alt efter dine specifikke behov.

Stak – skab pænere brændeopbevaring

Har du et brændeskur? Så skal det være godt ventileret og ikke fyldt med frisk træ. Det er bedst først at opbevare træet, så det får regnbeskyttelse, men stadig kan nyde vinden og den friske luft. Kun et par måneder senere flyttes brændet til brændeskuret. Både ved udendørslageret og i brændeskuret gælder det om at få brændet op et par centimeter fra jorden og få det lidt ud fra væggen. Sørg for god ventilation, som der plejer at stå på limtuber, det gælder også for træ.

Udover at træet skal være godt ventileret for at tørre, har det brug for tid. I stedet for at gå og finde ud af, hvornår træet er tørt, kan man bygge et system, gerne markeret med årstal og dato skrevet ved hver bunke. Så hav stakke nok - fra forskellige år med brændehøst - så du aldrig behøver at spekulere på, om træet er tørt eller ej. Og lugter det muggent i dit brændeskur, kan det være et tegn på, at træet ikke er tørt nok til at blive opbevaret der.

Har du ikke noget brændeskur eller er du ivrig efter at lave noget af dit brænde? Se her!

Over gevind: din kunstneriske brændebunke

Dine initialer, en smiley, dit yndlingsdyr – byg noget flot af din brændebunke. Dit brænde har forskellige brune nuancer. Skab noget!

Trækalender

Januar og februar er de bedste måneder til at fælde træer. Så indeholder stammerne mindst vand.

- Forår og forsommer er bedst til at kløve træ. Så vil den tørre forårsluft være med til at tørre træet. Et gammelt fint ordsprog er "træ skal kløves inden påske".

- Har du kløvet i løbet af foråret, kan det være godt at tage træet med ind i brændeskuret i løbet af efteråret.

… Og det evige spørgsmål: hvor længe skal træet tørre? Nogle siger et år, andre to. Vi siger, lav en brændestabel så stor, at det ikke er et spørgsmål, du behøver et præcist svar på.

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna Husqvarna Kløveøkse S2800 - Husqvarna Kløveøkse S2800

Fra

539 kr
+Fås i flere varianter
Gå til

Relaterede artikler