Start / Magasinet / Hvad er en fældekam

Hvad er en fældekam

Hvad er en fældekam

Skov

Når det drejer sig om træfældning, er fældekam et begreb, der altid dukker op. Det er den del af træet, der bliver tilbage som \"hængsel\" under fældningen. Så du kan være sikker på, at træet kun falder i den retning, du har valgt, uden at det drejer ud til siden.

Fældekam ved træfældning

Når du fælder et træ, har du to savsnit: forhugget og fældesnittet. De saves ud på hver side af træstammen, og det stykke af stammen, der er tilbage mellem dem, kaldes fældekammen. Forhugget er den kile, der saves ud for at vælge træets faldretning, efterfulgt af fældesnittet, som er det snit, der rent faktisk fælder træet.

For at fældekammens hængselfunktion kan fungere optimalt, og for at du kan være sikker på, at træet falder, som du havde tænkt dig, er det vigtigt, at snittene har de rette proportioner.

Størrelsen på forhugget

Forhugget er den kile, der saves ud i træets faldretning. Den består af et øvre og et nedre snit. Det er vigtigt, at begge snit mødes i træet, og at du ikke skærer undersnittet (det nederste af de to snit) for dybt, da dette vil svække fældekammen.

Forhuggets åbning bør være større end 45 grader, for at træet ikke rives væk fra fældekammen for tidligt. Du bør skære dybt nok ind i stammen, til at længden af fældekammen er mindst 80 % af træets diameter i brysthøjde. Diameteren i brysthøjde er diameteren af stammen ca. 1,3 meter over jorden.

Mi 11 Brymån_Stam

Dimensioner på fældesnittet

Fældesnittet saves parallelt med jorden og er det snit, der rent faktisk fælder træet. Fældesnittet bør ikke gå dybere, end at bredden af fældekammen er lig med ca. 10 % af stamme-diameteren i brysthøjde. Det vigtigste er, at den er lige bred over det hele. På træer, som er tykkere end 30 cm, er det som regel nok med 3 cm. Bliver fældekammen bredere end 3 cm kan du få problemer med at få træet til at falde.

Når træet er dødt eller råddent

Vær ekstra forsigtig, hvis træet er dødt eller råddent. Vælg den letteste fældningsretning og lav en betydeligt bredere fældekammen for at sikre, at træet ikke rives af for tidligt. I dette tilfælde kan det altså være i orden at have mere end tre centimeter.

Kilder: Säker skog (http://www.sakerskog.se)

Mi11_Maskinklippet_Brytmån

Produkter brugt i artiklen

Eia/Bacho Fældekile Plast 24 cm
219 DKK
På lager

Relaterede artikler

Magasin

5 råd til, hvordan du saver og kløver dit eget brænde