Hvilket beskyttelsesudstyr kræves til skovarbejde?
Hvilket beskyttelsesudstyr kræves til skovarbejde?
Skov
1. Savbeskyttelsesbukser
Benene er den del af kroppen, der er mest udsat for snitsår og godkendte savbeskyttelsesbukser er derfor et must. Savbeskyttelsesbukser består af flere lag lange fibre og saver du i dem, stopper saven med det samme. Det er vigtigt at holde bukserne intakte og rene for at bevare beskyttelsen. Hvis du har savet i dem, skal bukserne kasseres!
2. Hjelm
Hjelm med visir, der dækker ansigtet, beskytter dig mod grene og sprøjtende savsmuld. Høreværn dæmper lydniveauet og beskytter ørerne. Det er vigtigt at huske på, at alle hjelme har en bedst før-dato. Alle hjelme har et stempel i sig med fremstillingsdato og det anbefales at udskifte hjelmen efter 3-5 år, da plastikken bliver negativt påvirket over tid.[/h3]
3. Beskyttelsesstøvler og -gummistøvler
Med godkendte savbeskyttelsesstøvler eller -gummistøvler beskytter du dine fødder mod alvorlige klem- og skæreskader. Disse har desuden en groft mønstret sål, der mindsker risikoen for, at du glider.
4. Arbejdshandsker
Med et par robuste arbejdshandsker beskytter du dine hænder mod vind og fugt under arbejdet. Husk altid at bruge handsker ved kædeskift eller slibning af kæden for at undgå skæreskader. For ekstra sikkerhed kan du vælge et par handsker med savbeskyttelse i.
5. Advarselsjakke eller vest
Når man arbejder i skoven, er det vigtigt at være synlig. Ved professionelt arbejde er der desuden krav om, at jakken eller vesten er godkendt efter EN20471. Lynlåslommer forhindrer telefonen eller førstehjælpskassen i at falde ud.
6. Førstehjælp
At arbejde roligt, metodisk og tænke over risici kan mindske skaderne i skoven. Men skulle uheldet alligevel være ude, er det vigtigt altid at have en førstehjælp i værktøjsbæltet eller lommen. Skulle der ske en mere alvorlig ulykke, skal du altid kunne tilkalde hjælp, så sørg for at have din telefon lige ved hånden!
Godt at have i værktøjsbæltet!
Med et værktøjsbælte har du altid det, du skal bruge lige ved hånden. Du kan udstyre bæltet med en række forskellige holdere til brugbart værktøj! Nedenfor lister vi de vigtigste værktøjer med i skoven!
Løftesaks
Tunge løft og unaturlige drejninger beskadiger nemt din ryg. Med en løftesaks løfter og flytter du stammer på en ergonomisk måde. Løftesaksens skarpe spidser giver dig et sikkert greb i stammen.
Løftekrog
Med løftekrogen kan du nemt dreje og rulle træstammer. Den skarpe spids af krogen giver dig et sikkert greb i træstammen.
Målebånd
Den rigtige længde af hver træstamme! Målebånd fås normalt i længder på 15 eller 20 meter og fastgøres med en karabinhage til bæltet. På målebåndet sidder enten en saks eller en udløserkrog, som du sætter fast i enden af stokken.
Klave
Massetræ, langtømmer eller korttømmer? Med korrekt aptering får du det maksimale ud af din fældning. Med kloen bestemmer du hurtigt diameteren og kan nemt beregne volumen af en træstamme ved hjælp af den udstansede cylindervolumentabel.
[Aptering] Aptering betyder, hvordan stammen er opdelt i det sortiment, der repræsenterer den højeste værdi. Det er kvalitet, ruhed og længde, der afgør, hvad du får ud af et træ.
Kiler
Fældekiler er et uundværligt værktøj, når man fælder træer. Kilen drives ind i forhugget og hjælper dermed træet med at falde i den ønskede retning. Kilen forhindrer også, at træet begynder at vippe bagud og klemme saven under fældningen.
Slagjern
Et slagjern er et kort jern, der nemt kan bæres i værktøjsbæltet. En slagjern har en slagtap, der gør det nemmere, når du slår kilen ind under fældningen. Den kan også bruges ved fældning af mindre træer ved at vippe stammen.