Start / Magasinet / Fra træ til brænde - gør du det!

Fra træ til brænde - gør du det!

Fra træ til brænde - gør du det!

Skov

Tips & Råd

Dyrt opvarmning som et resultat af voldsomme elpriser betyder, at træforbrænding i dag er meget relevant. Vi går trin for trin igennem, hvordan man gør, tænker og hvilket udstyr du har brug for, for at arrangere dit eget træ fra skov til kedel og dermed spare tusinder.

Vælg træer med omhu

Planlæg din hugning grundigt og med stor omhu. Vælg hvilke træsort der skal fældes og som indeholder det højeste energiindhold. Jo større træerne du vælger, jo mere kløvning kræves senere, på samme tid ikke så mange træer at fældede. Husk, at gamle, rådne og tørre træer kan være boliger for fugle og insekter, der øger biodiversiteten i området. Kontroller omhyggeligt, hvordan træerne læner sig, hvordan tilgængelighed er, og at intet omkring kan tage skade.

Korrekt skovudstyr

At have det rigtige udstyr i skoven er Alfa og Omega for at kunne udføre sikkert og effektivt arbejde. I vores artikel Hvilket beskyttelsesudstyr kræves til skovarbejde? Lister vi alt sikkerhedsudstyr, du har brug for til dit arbejde i skoven. Tænk nøje på, hvilken motorsav du har brug for og still spørgsmålene: Hvor store træer skal jeg fælde? Hvor hård er typen af træ? Hvor meget skal jeg save? Den mest almindelige fejl, som mange mennesker begår, er at købe en motorsav med for lidt kapacitet. Ikke sikker på, hvilken du har brug for? Så er du kommet rigtigt, vi hjælper dig! Tip! Har altid en ekstra sav med dig, hvis du skulle save fast den ene! Når det kommer til skovudstyr, er alle tilgængelige hjælpemidler, som du kan forestille dig, lige fra komplet værktøjsbælte til træ saks og foldekiler.

KB-811169

Overvej risiciene

Alle former for skovarbejde indebærer store risici og kræver en del planlægning for at minimere dem. Overvej omhyggeligt de forskellige risikofaktorer, der eksisterer, før du starter dit arbejde.

5 hurtige sikkerhedstip:

  • Service og funktion test din motorsav, skovbrugsudstyr og beskyttelsestøj
  • Har altid en telefon i lommen, så du hurtigt kan få hjælp i tilfælde af en ulykke
  • Hav Førstehjælp lige ved hånden for at kunne stoppe blødninger og tage sig af skader
  • Sørg for, at du altid har en tilbagetrækningsrute, når du fælder og skærer
  • Stress ikke! Stress fører ofte til farlige genveje, der kan være dyre.

Undgå jordskader

Når det er tid til at transportere træet ud af skoven, er det vigtigt at tænke over, hvordan man så vidt muligt undgår jordskader. Dette er især tilfældet, når der bruges tunge maskiner som traktorer eller skovbrugsmaskiner. Husk at være ekstra forsigtig i nærheden af vandløb, søer og andre steder, hvor jorden kan være blød. Her kan det være smart at bruge hjælpemidler såsom spil og lettere skovvogne til trækket. Med hensyn til offentlighedens ret er det også nødvendigt at bevare stier og veje, så andre kan komme videre. Ligeledes er oldtidslevn som f.eks dyrkningshøje og stengærder vigtigt at tage hensyn til.

SKOGSTILLBEHOR_ACTION_II2

Del træet korrekt

Du skal finde ud af, hvor langt brænde din brændeovn, brændefyr eller hvad har du kan klare. De mest almindelige trælængder er 30 og 50 cm, men kan være både kortere og længere. Det er vigtigt ikke at flække for groft, det kan få træet til at brænde dårligere og blive sværere at tænde op. Generelt kan brændekedler klare grovere træ og brændeovne og brændekamin tyndere. Tip! Pas på pinde og splinter der bliver når du flækker, det kan du bruge til at tænde bålet senere! I vores store udvalg af træhåndtering finder du alt hvad du skal bruge til arbejde med brænde.

Produkter brugt i artiklen

MKnorth hängslen på köpet paket
Husqvarna 445 II e-series TrioBrake Motorsavspakke
5 749 kr
+Pakkevare
Gå til

Relaterede artikler