Start / Magasinet / Hvordan vælger jeg den rette el-generator?

Hvordan vælger jeg den rette el-generator?

Hvordan vælger jeg den rette el-generator?

Tips & Råd

Det kan være svært at vide hvilket el-generator man skal vælge, her gennemgår vi nogle tekniske detaljer omkring valg af kraftværk.

Hvilken effekt, watt, skal jeg bruge?

Alle elektroniske produkter er mærket med mængden af watt, de forbruger. På de fleste produkter er denne mærkning korrekt, men der er en kategori med undtagelser, som er vigtig at kende - induktive belastninger. Induktiv belastning trækker de produkter, der har en eller anden form for elektrisk motor eller blot indeholder en masse metal. Eksempler på produkter med induktiv belastning er køleskabe, kompressorer, mikroovne, AC og andre lidt større maskiner. Hvorfor er det vigtigt at vide? Jamen, så trækker de meget flere watt i startfasen, såkaldt spidseffekt eller startstrøm, end hvad deres nominelle data siger. Normalt trækker de cirka dobbelt så meget strøm i starten. Men den kan være op til fire til fem gange så stor som den kontinuerlige effekt. En el-generator leverer ofte en startstrøm eller spidseffekt og en lidt lavere kontinuerlig effekt. Dette giver el-generatoren mulighed for at starte produkter op, der trækker mere i startstrøm. Når du ved hvad de produkter du vil køre trækker i startstrøm og kontinuerlig strøm målt i watt, kan du nemt aflæse hvilken model du skal bruge. Hvis du ønsker at kunne køre flere produkter på samme tid, så læg deres effekt sammen og brug den sum til at finde en passende model. Husk – du skal have en god margin mellem produktets effekt og el-generatorens kontinuerlige effekt. En el-generator skal kunne yde mindst omkring 10 % mere, end produktet kræver.

Kan jeg betjene en computer og anden følsom elektronik fra en el-generator?

Betjening af følsom elektronik fra en almindeligt el-generator er ikke noget, vi anbefaler. El-generatorer med inverterteknologi, der giver ren sinus, kan dog bestemt bruges til følsomt udstyr, fordi det er den samme type strøm, som du har hjemme i en stikkontakt. Champions inverter el-generatorer giver ekstremt stabil og pålidelig elektricitet, der er velegnet til alle typer fint elektronisk udstyr. En el-generator, der ikke har en inverter, men har en AVR (Automatic Volt Regulator), kan også bruges til følsomt udstyr. Forskellen er, at i stedet for at holde spændingen jævn, slukker AVR-funktionen for el-generatoren, hvis der registreres en variation i Volt.

Hvilken størrelse el-generator skal jeg bruge til min svejsning?

En svejseeffekt er angivet på udgangseffekten i Ampere, i modsætning til andre enheder, som er angivet i deres indgangseffekt i Watt. For at beregne inputeffekten af en svejsning skal du tage den specificerede udgangseffekt og dividere den med 30. Et regneeksempel: En svejsning trækker 130A. 130/30 = 4,3kW eller 4300w. Da der er tale om et estimat, er det vores anbefaling at vælge en el-generator, der giver en lidt højere kontinuerlig effekt, end der er behov for. En svejsning har også normalt en høj startstrøm, hvilket også betyder, at du muligvis skal øge størrelsen på el-generatoren. Det kan dog måske kompenseres af, at mange svejsere sjældent svejser med fuld kraft.

Hvordan forbinder jeg min el-generator til huset i tilfælde af strømsvigt?

Tilslut aldrig din el-generator til det faste lysnet. Hvis den er tilsluttet det faste elnet, kan det være, at elværket forsøger at forsyne hele nabolaget eller en elektriker, der er kommet for at reparere et kabelbrud. Der er måder at lade din el-generator mere eller mindre automatisk agere back-up, hvis det faste elnet forsvinder. Dette bør ALTID udføres af en uddannet elektriker. Vi afstår derfor fra at give yderligere råd og tips på dette område.

Produkter brugt i artiklen

Fragtfri
Champion Inverter Generator The Mighty Atom 2,2kW
5.225 kr
På lager
Fragtfri
Champion Generator CPG3500 2,8kW 1-faset Benzin

Udgået

Gå til

Relaterede artikler