Start / Magasinet / Vi snakker motorsavskæde med HuggarOlle

Vi snakker motorsavskæde med HuggarOlle

Vi snakker motorsavskæde med HuggarOlle

Skov

Att hitta rätt motorsågskedja är inte alltid helt enkelt, vad passar dig bäst och hur är det egentligen med slipningen? Vi snackar motorsågskedja med profilen HuggarOlle som bl.a. har testat Stihl Rapid Hexa kedja!

Hej Olle!

Du går under navnet @HuggarOlle på sociale medier og arbejder på deltid med at fælde træer ved siden af -tidsjob som brandmand. Sidst men ikke mindst er du en del af MKnorth/Maskinklippets community og ses hyppigt under vores hashtag #maskinklippet på Instagram. Du er en rigtig motorsavsfan, og vi har bedt dig om at teste Stihl Rapid Hexa og chatkæde med os - nu er vi i gang!

HuggarOlle-sm

Fortæl os om din oplevelse med Stihl Rapid Hexa motorsavskæden!

Da jeg startede med at save, var der nogle i branchen, der talte meget om et slibekursus til Savkæder som de syntes, jeg skulle tage. "Nørderne" på den uddannelse filede altid helt nye kæder, fordi de mente, at de var uegnede til at arbejde med. Dengang kunne jeg ikke forstå dette - men i dag kan jeg forstå, hvad de talte om. Jeg filer personligt ikke nye kæder, men hvis jeg får et valg, vil jeg hellere bruge kæder, jeg har filet et par gange. Jeg kan godt lide, at de er lidt aggressive og har lidt mere bid, hvilket kan hænge sammen med, at jeg ofte kører lidt stærkere save. Jeg føler, at de klarer en kortere rytter lidt bedre end 50-60 cc og derunder. (BEMÆRK! husk på, at en rytter, der er for nedslidt, øger risikoen for at kaste, sikkerhed først!).

Hvordan er den sammenlignet med andre kæder i samme klasse?

Tidligere har jeg savet med Stihl Rapid Super-kæden, den er fantastisk. Jeg tror, at nøglen til en god filet kæde er "the gullet", som Bucking Billy Ray taler om. På dansk gælder det mellemrummet på skæretanden væk fra dens rytter. Dette mellemrum giver mere plads til de spåner, som kæden skærer væk i træet. Det kan være svært og tage lidt tid at finde ud af, hvor meget der skal files, og hvordan man får pladsen på den bedste måde. Jeg plejer at bruge en lidt mindre fil til at komme ind i snittet og skabe plads i tanden. Snittet skal ligne et C fra siden. Når jeg er færdig med snittet, filer jeg selve tanden. En fordel som jeg især ser ved Stihl Hexa kæden er, for dem der ikke vil nørde for meget i kædeslibning, Stihl Hexa kæden med sin 6-sidede fil får pladsen vi taler om ovenfor automatisk til at forsvinde. Måske ikke helt perfekt – men det bliver meget bedre! Hexane føles dejligt men en smule hurtigere, hvis man sammenligner det med f.eks. Husqvarna X-Cut eller Stihl Rapid Super. Personligt vil jeg nok fortsætte med RS-kæden, som jeg godt kan lide. Min filosofi er at: Tanden skal have en pæn hældning, se godt ud fra siden og have en dup med vinkelsliberen på rytterne fra tid til anden.

Hvordan har du det med skæreevnen??

For mig, som er klatretræfælder og klipper 2-3 træer om dagen med 4 forskellige save og renser og filer efter hver dag, har jeg ikke så meget at tilføje mht. skarpheden end ovenfor. Men fra mit perspektiv og brug er der absolut intet at klage over alligevel!

rapid hexa

Tak for chatten, Olle! Til sidst vil vi gerne vide tre ting, du ikke kan leve uden. -Jeg kan godt lide gelringene til mine Peltor Peltor hygiejnesæt Gelring HY80S -EU, selvfølgelig min Stihl MS C-M motorsav og også min træfæller RH-Pusher! (Jeg kører model 4) Så vil jeg gerne råde dig til at få det rigtige selskab, det bliver så meget sjovere! På billedet herunder ser du mig og min ven Patrik (@patkarlsson), som gerne slår kræfterne sammen. Nysgerrig efter at vide mere om HuggarOlle? Gå til hans Instagram-konto. Gå til Maskinklippets Instagram  | Gå til Maskinklippets Facebook Glem ikke, at du er en del af vores fantastiske sociale mediefællesskab! #maskinklip

olle-pat

Fv. OIle Olofsson, Patrik Karlsson

Produkter brugt i artiklen

Stihl
Stihl  MS 362 C-M motorsav til skovbrug
5 999 DKK
På lager

Relaterede artikler

Magasin

5 råd til, hvordan du saver og kløver dit eget brænde