Start / Magasinet / Red græsplænen under tørken

Red græsplænen under tørken

Red græsplænen under tørken

Have

Lange perioder uden nedbør er måske drømmescenariet for alle som har sommerferie, men det går hårdt ud over græsplænerne. Her er vores bedste tips til, hvordan du kan redde din græsplæne under og efter tørken.

Kunstvanding og gødskning

Sommerens tørke kan føre til vandingsforbud, hvilket kan være særligt hårdt for plænen, hvis regnen udebliver. Men hvis der kommer en god omgang regn sidst på sommeren, kan din græsplæne faktisk begynde at blive grøn igen efter en periode med tørke, hvis rødderne har overlevet. Det er en god idé at fodre din græsplæne om efteråret for at give den de bedst mulige betingelser for det kommende forår. Start med at rive gammelt, dødt græs væk for at give rødderne luft. Når regnen kommer, eller når det igen er tilladt at vande, er det en god idé at gøde plænen. Brug en langsomtvirkende plænegødning for at opnå de bedste resultater.

Gød ikke og tilfør ikke anden næring i tørre perioder. Hvis jorden er for tør, er der en god chance for, at gødningen ikke trænger ind i rødderne, men i stedet sætter sig fast på bladene og brænder græsset - med gule eller brune pletter til følge.

Når du vander

En græsplæne består af mellem 70-80 % vand. Den optimale nedbørsmængde for at holde den grøn er mellem 25-30 mm om ugen. Brug en regnmåler til at holde styr på nedbørsmængden. Vand rigeligt en gang om ugen, så vandet trænger helt ned til rødderne. Husk at vande tidligt om morgenen for at undgå fordampning.

Den nemmeste måde at vande på er at bruge en sprinkler, som giver dig mulighed for at kontrollere vandmængden og lade den stå på længe nok til, at vandet kan trænge ned til rødderne. Vær kreativ med hensyn til, hvor du henter vandet, så du ikke spilder drikkevand. Saml regnvand op i tønder eller brug en vandpumpe, hvis du alligevel skal tømme poolen.

Du kan finde flere tips til vanding her.

Klip sparsomt

I tørre perioder går græsplænen i dvale og holder op med at vokse. Så sørg for at klippe sjældnere, og når du klipper, skal du indstille en højere klippehøjde. Lad mindst to tredjedele af bladets længde være tilbage. Græsstråene fungerer både som skygge for græsrødderne og som opsamler af dug. Hvis græsset er gulnet, skal du helt undgå at klippe det.

Robotplæneklipper er bedste valg under tørke

Ikke alene klarer robotten græsslåningen for dig, robotplæneklipperen er også græsplænens bedste ven i tørkeperioder. Robotplæneklipperen efterlader afklippet græs på plænen og holder fugten tilbage, mens afklippet fungerer som et naturligt næringsstof for plænen. Desuden kan mange robotplæneklippermodeller registrere, hvornår og hvor meget græsset skal klippes, så du behøver ikke at bekymre dig om, at den klipper for ofte eller for meget i tørre perioder.

Plænen vil komme sig

Til sidst vil vi gerne give dig nogle trøstende ord med på vejen. En veletableret græsplæne kan tåle mere, end du tror. Selv om græsset ser gult ud, bliver det normalt grønt igen, når det regner - så længe du giver det de rette betingelser.

Produkter brugt i artiklen

WOLF-Garten LD 700 A Långtidsverkande Gräsmattegödsel
399 kr
På lager

Relaterede artikler