Start / Magasinet / Sådan sliber du din økse

Sådan sliber du din økse

Sådan sliber du din økse

Skov

Få ting giver så meget hygge som et knitrende bål, men mange timer ved huggeblokken sætter deres præg på øksebladet. Vi har de bedste tips til, hvordan du hurtigt sliber den tilbage til ny stand!

Beskyt dine hænder

Du kommer til at holde øksebladet i alle tænkelige vinkler - vælg et par handsker, der gør det umuligt for æggen at skære igennem.

Hold formen

Øksehovedets form er tilpasset øksens brugsområde: skarpe kantvinkler til bløde træsorter, stumpe til hårde og tynde, lige kanter til udskæring. Slib alle sider, så den oprindelige form ikke ændrer sig.

Slib ujævnheder bort

Det kan være fristende at komme med en slibemaskine for at slippe af med større ujævnheder, men hvis stålet bliver for varmt, kan hærdningen ødelægges. Vælg i stedet en fin fladfil.

Fil samme mængde på begge sider og langs hele kanten. Hvis kanten er lige, skal det hele hvile mod filen. Hvis stålet begynder at blive for varmt, kan du afkøle det med vand.

Arbejd vådt

Er det almindeligt slid, kan du gå direkte på våd slibesten eller en grovere våd slibesten. Følg æggens form og slib ens på alle sider. Hvis du har en lige kant og arbejder med en roterende slibesten, skal du først lægge den bagerste æg og derefter folder du resten ned, indtil det hele ligger mod stenen.

Tid til finessen

Til sidst er det tid til at fjerne råæggen og små ridser. Råæggen opstår i slutningen af slibningen, når kanten er blevet så tynd, at den bøjer opad.

Nu skal der to slibesten til, først en grovere og senere en finere. Også her vil du gerne arbejde vådt – væd slibestenen og arbejd med cirkulerende bevægelser. Vend ofte og tør kanten af med jævne mellemrum, så løse stykker af råæggen ikke skaber nye ridser.

Opbevar øksen korrekt

Afslut med at tørre ren og opbevar derefter øksen i et rum, der ikke er for tørt. Fyrrum duer ikke, er man uheldig, tørrer skaftet ud og løsner sig fra økseskallen.

Kilder: Gränsforsbruk (https://www.gransforsbruk.com/yxkunskap/yxans-skotsel/), bogen "Ved" af Lars Mytting, Natur och Kultur, 2012

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna Kløveøkse - Lille - Økse

Fra

419 kr
+Fås i flere varianter
Gå til
Husqvarna Fritidsøkse
399 kr
På lager

Relaterede artikler

Magasin

5 råd til, hvordan du saver og kløver dit eget brænde