Start / Magasinet / Vælg den rette kæde til din motorsav

Vælg den rette kæde til din motorsav

Vælg den rette kæde til din motorsav

Skov

Tips & Råd

For at maksimere effekten af din motorsav er det vigtigt at vælge det rigtige skæreudstyr. En kæde kan slibes flere gange, før den skal udskiftes, men udover at tænderne bliver slidt ned, strækker kæden sig også over tid, hvilket i værste fald kan føre til, at den går af. Vi har samlet nogle tips, så du kan finde det rigtige sværd og kæde til din sav og dine behov.

Længde af sværd og kæde

Hvilken sværdlængde du vælger handler primært om størrelsen på de træer du skal fælde, men også til en vis grad hvor erfaren du er. Den mest almindelige længde på et sværd er mellem 12 "og 15", men der findes også længere. Hvor langt dit nuværende sværd er, er stemplet på sværdet. Jo længere sværdet er, jo tungere og sværere er det at manøvrere, sikkerheden påvirkes også, da risikoen for kast øges. Har motoren ikke kraft nok, vil den ikke kunne drive sværdet, hvis det er for stort, med dårlige saveresultater og høj risiko for kast til følge.

Det kan betale sig at investere i to sværd, et kortere til mindre rydning og beskæring, og et længere til at fælde større træer.

Kombiner skæretænder og kraft

Effekten på kæden skal passe til motorsavens ydeevne. Det er som Husqvarna udtrykker det: "som at sætte hajtænder på en piratfisk - biddet bliver ikke bedre af det". Vælg et sværd og en kæde, der matcher din motorsav, så kan du være sikker på, at den når sit fulde potentiale.

Deling, mål og antal drivled

Der er fire ting, du skal overveje, når det kommer til at få kæden til at passe til sværdet: montering, deling, mål og længde. Oftest er disse informationer trykt på sværdet. Hvis ikke, kan du selv tage målene:

1. Deling

Afstanden bestemmes af afstanden mellem tre af savkædens nitter divideret med to. Delingen bestemmer hvilken effektklasse kæden falder i. Delingen er angivet i tommer, en tomme svarer til 25,4 millimeter.

2. Mål

Målet er det samme som tykkelsen af drivleddene. Drivleddet er den del af kæden, der går ned i sværdrillen og fører kæden fremad. Det er vigtigt, at dimensionerne på de to passer.

3. Længde

Længden bestemmes af antallet af drivled. Hvis det ikke står på sværdet, kan du altid tælle drivleddene på den kæde du ønsker at udskifte.

4. Montering

Monteringen afhænger af, hvilken motorsav du har. Tjek hvad der gælder for din model. Normalt er det kun på rigtig store eller rigtig små motorsave, at monteringen kan afvige fra den "normale".

Når du er opmærksom på disse punkter, kan du gå videre til at vælge en kæde, der passer til dine behov. Hele vores udvalg af kæder,klik her.

Relaterede artikler

Magasin

Passer Automower Nera til min have?