Start / Magasinet / Fælder at undgå ved fældning af træer

Fælder at undgå ved fældning af træer

Fælder at undgå ved fældning af træer

Skov

Tips & Råd

At fælde et træ er så meget mere end bare at træde ud i skoven og starte motorsaven. En sikker træfældning kræver forberedelse, vi har lavet en liste med fem ting du vil have sikret dig inden du saver forhugget.

Vælg den korrekte faldretning

I de fleste tilfælde er der en naturlig faldretning for træet, brug den. At afvige betyder både, at faldet bliver mindre sikkert, og at man skal arbejde mere fysisk. Se på stammens hældning, vindretningen og grenenes form. Er du usikker, kan du gå et stykke fra træet og holde et lod op foran stammen, så kan du tydeligt se i hvilken retning træet hælder. Hvis du ikke har et lod, så lav et simpelt et selv med en snor med en vægt bundet for enden. Den naturlige faldretning er især vigtig ved fældning af tørre eller rådne træer.

Ryd før fældning

Ryd omgivelserne før du fælder det valgte træ, især rådne træer har en tendens til at falde ved den mindste ustabilitet. Fæld dem først, så undgår du, at de falder samtidig med det træ du fælder. Et faldende træ er nok så meget at holde øje med. Små træer der står i vejen bør også tages ned inden fældning.

Korrekt mål for fældekammen

For at opnå en vellykket fældning er det vigtigt at få de rigtige proportioner på snittene. En almindelig fejl er, at fældekammen bliver for smal og dermed for svag til, at hængseleffekten kan fungere ordentligt. Her kan du læse mere om, hvilke mål forhug og fældesnit skal have for at alt er korrekt. Vil du læse mere om fældekammen.

Sigt rigtigt med forhugget

Hvis der er et snit du vil save rigtigt, er det forhugget; træet falder vinkelret på det. På Husqvarnas motorsave er der en streg på saven, en såkaldt sigtelinje som man kan bruge til at sigte korrekt. Vinklen er omkring 2 cm per meter, hvilket betyder, at et træ, der er 30 centimeter i diameter i stammen, rammer rigtigt, hvis man sigter mod et punkt med 16 meters afstand, for et træ, der er 50 cm tykt, er punktet i stedet 20 meter.

Du får den største præcision, hvis øjet og sigtelinjen er på linje med målet. Stil dig på knæ, så øjet er i niveau med sigtet, tag støtte med højre arm på højre knæ og støt venstre håndled mod barken, så du kan løfte saven lidt, når savningen skal begynde. Sav og sigt på samme tid, men ikke længere end du stadig har kontrol. Hold saven i rillen og kontroller retningen. Fortsæt derefter med at save oprejst med samme eller justeret retning.

Glem ikke flugtvejen

Uanset hvor omhyggelige dine forberedelser er, er der meget, der kan gå galt, når du fælder træer. Derfor er det vigtigste, at du har fundet og ryddet en flugtvej. Den skal gå skråt bagud fra træets fælderetning på den sikre side af træet. Den sikre side af træet betyder den side, som træet har mindst sandsynlighed for at falde imod.

Produkter brugt i artiklen

Husqvarna
Fragtfri
Husqvarna 550 XPG Mark II Motorsåg 13"

Fra

6 349 DKK
+Fås i flere varianter
Gå til

Relaterede artikler

Magasin

Passer Automower Nera til min have?