Start / Magasinet / Tips inden du køber en motorsav

Tips inden du køber en motorsav

Tips inden du køber en motorsav

Skov

Tips & Råd

Det kan være svært at finde den rigtige blandt alle de motorsave, der findes på markedet. Janne har arbejdet med motorsave i over 40 år og ved det meste om dem. Her giver han nogle grundlæggende tips til dig, der overvejer at købe en ny motorsav.

- Rent funktionelt set er udviklingen af motorsave måske ikke så hurtig i dag, som den har været historisk, siger Janne. De fleste producenter har i dag gode save og i dag handler udviklingen meget om miljøfaktorer. Alle producenter har en kniv på struben, når det kommer til udstødningsgasser og forsøger at gøre motorerne så rene som muligt. Her er Jannes grundlæggende tips og tricks til at komme i gang med din motorsav:

Tip 1 - Vælg sav efter arbejde

Janne råder først og fremmest dem, der er i gang med at købe en ny motorsav, til at tage udgangspunkt i, hvad saven skal bruges til. Han inddeler savene i tre klasser efter, hvor kraftige de er.

- De mere simple hobbysave er nok til at bruge sporadisk i haven og måske skære et eller andet træ med, siger Janne. Middelklassen er god til mere omfattende og regelmæssigt arbejde hjemme ved brændestablen, mens de professionelle save er holdbare og driftssikre i daglig brug i skoven.

Tip 2 - Lad den professionelle sav køle af

Skovejere, der både skærer meget træ og arbejder med saven ude i skoven, kan klare sig med en enkelt sav af den kraftigste slags, men så er det vigtigt at tænke sig om, når saven skal bruges.

- En middelklassesav er selvfølgelig ikke så effektiv i skovbruget som en professionel sav, men det kan også være sådan, at den professionelle sav tager skade af at blive brugt til at skære træ hjemme på gården. Den professionelle sav er en hurtig racermaskine med hurtig acceleration. Den arbejder hårdt og bliver let varm. I skoven løses det ofte ved at lade det hvile og gå i tomgang, når man fjerner ris og andet. At den skal køle ned nogle gange skal du huske på, selv når du saver brænde.

Tip 3 - Tænk på udvalget af reservedele

Hvilket motorsavsmærke man skal vælge er ifølge Janne ofte en smagssag. Mange mennesker har et yndlingsmærke, fordi en bestemt sav simpelthen ligger bedre i hænderne. Udover følelsen er et tip også at vælge et mærke ud fra udvalget af tilgængelige reservedele. Det er vigtigt at servicere regelmæssigt og efterse motorsaven.

Tip 4 - Brug god beskyttelse

Et sidste tip fra Janne er ikke at være skødesløs med beskyttelsesudstyret. Han synes, at mange brugere tager sikkerheden alvorligt i dag, men vil alligevel gerne minde folk om vigtigheden af at klæde sig ordentligt på.

- Motorsaven er et farligt værktøj. I industrien ville man aldrig lade en kæde af denne art løbe frit uden beskyttelse rundt, men i skoven har vi den ved siden af os hele tiden. Uanset hvor erfaren du er, bør du derfor sørge for at have sikkerhedsstøvler, bukser med savbeskyttelse, handsker og hjelm med visir på. Og det gælder, uanset om du arbejder i skoven eller står hjemme på gården og hugger brænde.

Nedenfor lister vi en række motorsavsmodeller i forskellige klasser.  Her kan du se hele udvalget af motorsave.

Produkter brugt i artiklen

MKnorth hängslen på köpet paket
Stihl MS 194 C-E Motorsav Fritidspakke
3.399 kr
+Pakkevare
Gå til

Relaterede artikler