Start / Magasinet / Købsguide Robotplæneklipper vælg den bedste robot til din græsplæne

Købsguide Robotplæneklipper vælg den bedste robot til din græsplæne

Købsguide Robotplæneklipper vælg den bedste robot til din græsplæne

Tips & Råd

Have

At vælge den rigtige robotplæneklipper blandt alle de modeller der findes på markedet er ikke det nemmeste, her giver vi dig en god start på at finde den bedste model til netop din grund. Spar værdifuld tid med en fuldt selvkørende robotplæneklipper!

Hvor stort et område skal din robotplæneklipper klippe?

Det første, der skal gøres, er at måle, hvor meget græsareal robotplæneklipperen skal klippe. Du kan gå efter det samlede plotareal for at vide, hvilken størrelsesklasse du skal se på blandt robotterne. For mere præcise mål er det muligt at bruge kort online, f.eks. Areal information (https://arealinformation.miljoeportal.dk/), mål nemt det samlede græsareal for at se hvor meget areal der egentlig skal klippes. I menuen vælg så "Værktøj" for at få værktøjer til måling af linje og areal. Vælg "Koordinater og mål" og "Areal", og tegn det område, der skal skæres. Jo flere detaljer der tegnes ind, huse/garage og andre faste genstande, på grunden, jo tættere kommer man på den faktiske overflade. På dette tidspunkt er det dog bedst at holde sig til de største genstande, træer/buske osv., det nytter ikke at tegne.

lantmateri

Med værktøjet får du omkredsen så du ved cirka hvor meget afgrænsningskablet du kan få brug for. Jo flere detaljer du trækker ind, jo tættere kommer du på det faktiske behov. Vælger du en robotplæneklipper med et eller flere guidekabler er det vigtigt, at disse også er trukket ind. Detta viser selvfølgelig ikke den nøjagtige mængde materiale, der er brugt, så det kan være værd at tilføje lidt ekstra, f.eks. har du målt, at der i alt bruges 130 m afgrænsningskablet, kan det betale sig at købe en rulle med 150 m afgrænsningskab for at sikre, at det er tilstrækkeligt.

Hvad er guidekablet og afgrænsningskablet?

Fysisk er guidekablet og afgrænsningskablet det samme, den eneste forskel er hvordan de er forbundet til robotplæneklipperens ladestation. Afgrænsningskablet bruges til at begrænse de områder, hvor robotplæneklipperen skal bevæge sig og klippe. Guidekablet splejses i den yderste ende af afgrænsningskablet og løber derefter gennem hele haven for til sidst at blive tilsluttet ladestationen. Ikke alle modeller har et guidekabel, men hvis haven er kompleks, er det et must. Når robotplæneklipperens batteri begynder at løbe tør, leder den efter guidekablet til den hurtigste vej hjem til opladning, omvendt hvis den skulle begynde at klippe yderst i haven efter opladning. Der findes modeller med flere stikkontakter til guidekabler, hvilket er perfekt til de mest indviklede haver. Med den rigtige maskine er en robotplæneklipper et godt alternativ til næsten alle haver!

Hvor kompleks er din have?

Nu er det blevet bestemt, hvor stort et område robotplæneklipperen skal blive ved med at klippe, næste skridt er at se, hvor kompleks græsoverfladen er. Absolut det enklest mulige er en flad åben overflade uden forhindringer langs kanterne eller på selve plænen. Den mest komplicerede overflade har en masse træer, buske, faste genstande store og små, opdelte græsarealer, smalle passager og mange niveauer/skråarealer. En boliggrund i et mindre tæt bebygget område ender som regel i klassen "middelkompliceret". De er normalt flade med en minimal hældning, men opdelt med en front og en bagside. Oftest har de også en eller flere forhindringer på plænen i form af træer, buske, trampolin med mere. Hvis både for- og bagside er forbundet med græs imellem, er installationen som regel nemmere, men det er også muligt at løse helt adskilte græsplæner på et par forskellige måder. De mest almindelige former for græsplæne er:

  • Enkel græsplæne: her fungerer stort set alle robotter godt, der er ikke det store behov for en robot med guidekabel. Hvis du har en rigtig stor simpel græsplæne, kan et guidekabel fremskynde rejsen hjem for robotten.
  • L-formet græsplæne: her fungerer stort set alle robotter godt, men kan være endnu mere effektive med guidekabel. Hvis du har en rigtig stor L-formet græsplæne, kan et guidekabel fremskynde rejsen hjem for robotten.
  • U-formet græsplæne: her fungerer robotter med guidekabel bedst.
  • Opdelt græsplæne uden transportafstand: her fungerer stort set alle robotter godt, der er ikke det store behov for en robot med guidekabel. Her skal du huske på, at du manuelt skal flytte robotten til overflade nummer to, hvor den kan gå, indtil den skal genoplades, og du skal derefter bære den tilbage til ladestationen.
  • Opdelt græsplæne med transportafstand: her fungerer robotter med guidekabel bedst. Til større og/eller mere komplekse opdelte græsflader kan det betale sig at anskaffe en robot, der har mulighed for mere end ét guidekabel. Underlaget for transportafstanden skal helst være hårdt/pakket og i niveau med græsoverfladen (+/- 1 cm).
  • Aflang græsplæne: her fungerer stort set alle robotter godt, der er ikke det store behov for en robot med guidekabel, men der er selvfølgelig heller ingen ulempe. Hvis du har en rigtig stor aflang græsplæne, kan et guidekabel fremskynde rejsen hjem for robotten.
  • Uregelmæssig græsplæne med mange sektioner: her fungerer robotter med guidekabel bedst. Gerne større model, der har mulighed for to eller flere guidekabler for at lette installation og betjening.

tomtformer

Det, der yderligere øger kompleksiteten ud over plænens form, er smalle passager, bygninger på plænen, træer, buske, havejord, damme, trampoliner og så videre. Jo flere forhindringer, jo højere kompleksitet er installationen. Hårde forhindringer midt i underlaget giver sjældent problemer, men er forhindringerne på eller i nærheden af afgrænsningskablet, skal man tænke sig lidt ekstra om, så robotplæneklipperen ikke sætter sig fast eller bruger unødvendigt meget tid i et hjørne, der har en smal ind-/udgang pga. t. ex forhøjede palleplantager.

Hældning

Når det er fastlagt, hvilken overflade der skal dækkes, og hvor kompliceret plottet er, skal hældningerne på overfladen kontrolleres. Hvis du ikke har nogen skråninger, kan du springe dette trin over! Tjek først hvor skarp skråningen er. Dette gøres nemmest med lineal og vaterpas, instruktioner kan findes her: Sådan måler du hældningen på din græsplæne Husk at hældningen angivet i specifikationerne for robotplæneklippere er de maksimale værdier angivet i procent, ikke grader.

lutning

Når hældningen er målt og man har beregnet en hældning på fx 35%, så skal robotten have mindst en specificeret hældning på 35%, gerne højere. Den maksimale hældning angivet på robotterne er også forudsat at robotten har en få meter før og efter skråningen for at kunne accelerere og bremse. Ligger hældningen tæt på græsfladens grænser eller er der forhindringer under/over, kan man som tommelfingerregel sige, at robottens angivne maksimale hældning halveres, f.eks. hvis hældningen er angivet til maksimalt 40 % på robotten, betyder det, at græsoverfladen højst må være 20 %, når den støder op til skel. Se eksempel ovenfor. Når der er 2 m eller mere mellem kant/forhindring og skrånende underlag, gælder den maksimale hældning. Når overfladen, kompleksitet og hældning er tjekket, kan du begynde at tjekke hvilken model der er egnet. Vi kan starte med et par eksempler:

Eksempel 1

  • Klipbart areal: 500 m²
  • Kompleksitet: U-formet grund men enkelte træer/buske
  • Hældning: højst 10 % / næsten helt flad

Her skal du bruge en maskine, der kan holde mindst 500 m². Vi har en mellemkompliceret grund formet som et U, hvilket betyder at et guidekabel er en nødvendig funktion og næsten ingen hældning nogen steder på grunden. En passende model til denne overflade ville så være enHusqvarna Automower 305 som har mulighed for guidekabel og kan håndtere et maksimalt areal på 600 m² og en hældning på maksimalt 40%.

Eksempel 2

  • Skæreflade: 1500 m²
  • Kompleksitet: U-formet grund med enkelte træer / buske
  • Hældning: 35 % i midten af plottet

Här behövs en maskin som klarar att underhålla minst 1500 m², vi har en medium-komplicerad tomt formad som ett U, vilket gör att en guidekabel är en behövlig funktion samt har vi en lutning på 35% så roboten måste klara minst 35%, gärna mer för att kunna hantera lutningen.nEn lämplig modell till denna yta skulle då vara en Husqvarna Automower 420 som har möjlighet till 2st guidekablar och klarar en yta på maximalt 2200 m² samt en lutning på maximalt 45%.nAnledningen till att man rekommenderar denna istället för den mindre Automower 315 som klarar en yta på max 1500 m² och en lutning på 40%, vilket tekniskt skulle fungera, är att 1500 m² är precis på maxgränsen för roboten. Man vill i detta fall ha lite mer marginal så att klipparen inte behöver vara inställd på att köra varje dag, hela veckan utan kan pausas någon dag i veckan/några timmar varje dag.

Eksempel 3

  • Klipbart areal: 2500 m²
  • Kompleksitet: Firkantet åben græsplæne, lidt enkelt træ / trampolin [/li]
  • Hældning: 20 % op til grænsen

Her skal du bruge en maskine der kan holde mindst 2500 m², vi har en ukompliceret åben grund, hvilket betyder at et guidekabel er valgfrit og vi har en hældning på 20% ved grænsen så robotten skal klare mindst 40%, helst mere at kunne håndtere Hældningen. En passende model til denne overflade ville så være en Stihl iMow 6 som kan håndtere et areal på maksimalt 3000 m² og en hældning på maksimalt 45%. 

Eksempel 4

  • Skæreflade: 800 m²
  • Kompleksitet: L-formet grund, ingen træer eller buske.
  • Hældning: 50 % i midten af plottet

Her ser vi, at vi har brug for en maskine, der er i stand til at holde mindst 800 m², vi har en ukompliceret grund formet som et L, hvilket betyder, at et guidekabel er en nødvendig funktion, og at vi har en hældning på 50 %, så robotten skal håndtere mindst 50%, gerne mere for at kunne klare hældningen. En passende model til denne overflade ville så være en Husqvarna Automower 435X som har mulighed for 2 guidekabler og kan håndtere et areal på maksimalt 3500 m² og en hældning på maksimalt 70%. Grunden til at man anbefaler en maskine med så stor en kapacitet til så lille en grund er, at den skal holde til den store hældning, der er på grunden. Den ekstra fordel vil være, at maskinen meget sjældent skal køre for at holde græsplænen klippet. Nu har du et godt grundlag for at vælge den rigtige robotplæneklipper til din græsplæne. Nedenfor har vi skrevet nogle generelle ting ned, du skal huske på inden installation. Skal du selv installere robotten, har vi en enklere installationsvejledning til robotplæneklippere her, men når det er tid til selve installationen, så gå efter hvad der står i manualen til netop den robot du har valgt.

Placering af ladestation

Hvor du stiller ladestationen afhænger af hvilken plæneklipper og hvilken form du har på grunden. Det er vigtigt, at der er en stikkontakt (helst beskyttet mod vejr og vind) i nærheden af ladestationen. Har din Automower 1 styrekabel og grunden er aflang / L-formet eller U-formet, er det en god idé at placere ladestationen i den ene ende af grunden. Hvis din Automower har flere guidekabler, kan du placere ladestationen midt på klippefladen. Da Automower for det meste bruger guidekabel til hjemmerejser, kan ladestationen placeres uden at skulle have så meget ledig plads på siderne. At bygge et lille hus/garage til plæneklipperen er meget populært og fungerer godt sammen med Automower!

Stihl iMowRMI 422 : Ladestationen placeres hvor som helst, da iMow følger afgrænsningskablet ved udgang og hjem, men en passende placering kan være så centralt som muligt og iMow foretrækker at have ca. 1-2 m fri lige ud til siderne (det er også muligt at sætte en sådan kaldet ekstern ladestation, hvis man ønsker ladestationen uden for den klippbare græsflade). iMow kører venstresving hver anden gang og højresving hver anden gang, når den går hjem langs afgrænsningskablet.

Worx Landroid: Ladestationen kan placeres hvor som helst, da Landroiden følger afgrænsningskablet. Da Landroid altid går venstresving rundt om afgrænsningskablet, skal der være ca. 1 m fri lige på siderne af ladestationen.

Laddstation

Andre ting at huske på:

Forstyrrelser

Større ophobninger af metal i jorden (såsom armering i betonplader) kan forstyrre signalet til robotten. Hvis der laves en transportafstand over for eksempel en støbt plade, kan armeringen i pladen forstyrre. Elektriske kabler, der er ført i jorden, forårsager normalt ingen interferens Andre robotter: naboernes afgrænsningskablet kan forstyrre din robot, da signalet er det samme eller næsten det samme, som det er i din grænse. Løsningen på dette er simpel, dog har de fleste robotter (f.eks. Automower, iMow) så man kan ændre signalet i afgrænsningskablet så det ikke kolliderer med naboen. Bemærk! Oftest har de billigere robotter på markedet ikke denne mulighed, som f.eks. Worx Landroid. Har du to sådanne maskiner som naboer, skal du muligvis flytte afgrænsningskablerne, så de ender længere fra hinanden.

Udlægning af afgrænsningskablet

Alle robotter har forskellige mål på, hvor langt ind for at lægge afgrænsningskablet for at robotten fungerer optimalt. Det betyder, at du langs med afgrænsningskablet får en lille kant, der forbliver uklippet på grund af, at skæreskiven ligger et stykke under robotten. Forskellige modeller håndterer dette på forskellige måder, f.eks. Worx Landroid har en sideforskudt skæreskive så den har mulighed for kantskæringsfunktion og efterlader så mindst en uklippet kant af de forskellige robotter. Stihl iMow har den også en kanttrimningsfunktion, men da knivskiven er centralt placeret, vil den uskårne kant være større i forhold til Landroid. Husqvarna Automower har ingen kanttrimningsfunktion men kører lidt længere forbi afgrænsningskablet end f.eks. iMow, hvilket betyder, at du får omtrent samme størrelse som den uklippede kant som iMow til sidst.(fx asfalt, belægning og så videre) samt afstand til vand og faldkanter. Har du stejle skråninger på pladsen, der forbinder afgrænsningskablet, er der også anbefalinger på længere afstande.

Øer, hvad er det, og hvornår er det nødvendigt

En ø i robotsammenhæng er, når man afgrænser områder ved at trække i afgrænsningskablet rundt om det ønskede område og så ud til yderkanten igen, og dermed skabe en "ø". Dette er værd at gøre, f.eks. hvis der er afgrøder, damme eller træer med synlige rødder. Dybest set de steder, du ikke ønsker, at robotten skal være. Enten fordi robotten kan sidde fast, eller fordi robotten kan beskadige noget. (Se vores installationsvejledning for at se, hvordan du installerer en Ø. ) Har du buske, træer eller måske f.eks en tørresnor, altså højere faste kanter, der ikke tager skade af at robotten går hen imod dem, så man ikke skal lave øer omkring dem. Crash-sensorerne på robotten vil håndtere disse forhindringer og blot gå hen imod dem, stoppe, dreje rundt og derefter køre videre.

Hvad skal der mere til end robotten?

Når du køber en robotplæneklipper, får du altid selve robotten og ladestationen. Derudover skal du som regel også tilføje et "installationssæt", der består af kabel, stik og pløkker til at fastgøre kablet til plænen. For robotplæneklippere som f.eks. Gardena og Worx, er en lille mængde kabel og pløkker normalt inkluderet i købet af selve robotten mens det for fx Husqvarna og Stihl skal købes til. Et andet godt tilbehør kan være en lynbeskyttelse som mindsker risikoen for ladestationen er beskadiget af storme. Forhåbentlig har du nu fået en god idé om, hvilken robot der er bedst for dig. Har du flere spørgsmål til installation, de forskellige robotmodeller eller har du brug for hjælp, så kontakt vores kundeservice, så hjælper de dig! Se alle vores modeller af robotplæneklippere her.

Produkter brugt i artiklen

Bæredygtigt valg
Husqvarna Automower 430X Startpakke
19 499 kr
+Pakkevare
Gå til

Relaterede artikler